Kényeztető luxus a világ vizein

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2018. január 05. 14:01

Világszerte feljövőben van a hajós turizmus, igaz ez a magyar piacra is.

A hatalmas és évről évre több komfortot nyújtó óceánjárók előtt ma már nem marad rejtve a föld egyetlen zuga sem. Körképünkben hajós utakat értékesítő irodákat kérdeztünk kínálatuk érdekességeiről.

A mai óceánjárókon már kötélpályán is mászhatunk

Fotó: MSC

Mediterrán pillanatok

Az OTP Travel 2018-as újdonsága a Szingapúrtól Tokióig tartó út, mely két vietnami város után Hongkongot és Tajpejt, valamint két japán várost érintve jut el Tokióba. A 12 napos út nemcsak az ázsiai kultúra és a természet csodáival ajándékozza meg az utazót, hanem a – Princess Cruises hajótársasághoz tartozó – Golden Princess fedélzetén igénybe vehető komforttal és kényelemmel.

Mikola György, az iroda értékesítési és marketingvezetője elmondta, hogy bekerült kínálatukba a Dubaj és az Emirátusok program is, mely az MSC Cruises Splendida hajóján kínál varázslatos utazást a Perzsa-öböl legszebb részein, márciusi indulással.

A csoportos hajóutak között töretlen népszerűségnek örvend és igazi kuriózum az Alaszka – gleccserek földjén út, júniusi indulással. Ugyancsak népszerű – s mivel mindig gyorsan megtelik, megduplázták a kapacitást – a norvég fjordok titkait feltáró program. A karibi térségben is bővült kínálatuk; itt a Panama - Costa Rica útvonalat érdemes kiemelni, amely már tavaly is nagy sikerrel futott.

A szakember tájékoztatott arról is, hogy a klasszikus mediterrán hajóutak mellett az iroda az idén rövidebb utakat is indít, gondolva azokra az utasokra, akik még csak most ismerkednek a hajós turizmussal. Nekik kiváló választás lehet a Mediterrán pillanatok elnevezésű ötnapos hajóút az MSC Orchestra fedélzetén, a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Csoportos útjaikat minden esetben magyar idegenvezetővel indítják.

Komplex szolgáltatások

Az IBUSZ-nál is töretlen a tengeri hajóutak népszerűsége, hiszen olyan komplex szolgáltatást kaphatunk az „úszó szállodákban”, amelyből nem hiányoznak a legkülönfélébb és egyre változatosabb szórakozási lehetőségek, miközben akár több országot és szebbnél szebb tájakat járunk be úgy, hogy egyszer sem kell a szobánkból kicsekkolnunk.

Torma Pétertől, az IBUSZ hajózási üzletágának vezetőjétől megtudtuk, hogy az iroda hajós ajánlatai közt szerepelnek világkörüli utak, illetve olyan különleges desztinációk, mint Tahiti, Hawaii, Ázsia legszebb partjai, Ausztrália és Új-Zéland, valamint Dél-Amerika, a Tűzföld, a Falkland-szigetek és az Antarktisz. Kedveltek 10 napos dél-karibi útjaik is, valamint az örök kedvenc mediterrán térség a Kanári-szigetekkel és Marokkó partjaival.

Aki teheti, a szilveszter éjszakát is egy luxushajó fedélzetén tölti

Fotó: MSC

Kínálnak utakat a balti országokba, a norvég fjordokra – a Spitzbergákkal színesítve a programot – valamint Észak-Amerikába, Alaszka, Kanada és New England mesés partvidékeire. De a Korinthoszi-csatornához és a Seychelle-szigetekre is vannak ajánlataik, különböző jachttársaságok jóvoltából.

2018. évi kiemelt ajánlatuk keretében a Carnival Horizon új óceánjárón tölthetünk el felejthetetlen pillanatokat, s élvezhetjük a számtalan étterem és bár – köztük a „magányos szigeten” található, klasszikus kubai stílusú Havana Bar – szolgáltatásait, az IMAX multiplex mozikínálatot, vagy a gyerekek birodalmát, a Carnival WaterWorks csúszdaparkot.

Torma Péter elmondta azt is, hogy az általunk képviselt hajótársaságokkal minden igényre tudnak alternatívát nyújtani, legyen az olcsóbb út vagy ultra luxus, nászutas vagy családi kedvezmény, keressen az utas akár kalandot, exkluzivitást vagy eleganciát.

Elmossák a határokat

A MAHART Tours a világ legjelentősebb hajó- és komptársaságai közül több mint 40 partnerénél kiemelt státuszt tölt be Magyarországon. Mint Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője elmondta, választékukat színesítik a hosszú évek óta dédelgetett és végre megvalósult csoportos folyami kabinos hajós programok, budapesti indulással és érkezéssel, magyar idegenvezetővel.

Míg a 15 napos Budapest–Duna-delta–Budapest útvonalon a lenyűgöző táj és a természet áll a középpontban, addig az 5 napos Budapest–Passau–Budapest úton a gyönyörű Duna menti városokat (Pozsony, Bécs és a festői Melk) fedezheti fel az utazó, aki a négycsillagos MS Maxima fedélzetén a wellnessrészleg szolgáltatásait is igénybe veheti.

Aki pedig tengeri utakat választ az iroda kínálatából, 2018-ban már a vadonatúj MSC Seaside-dal utazhat, melynek tervezői – átírva a hajóépítés szabályait – elmosták a határt a kinti és benti terek között, olyan közelségbe hozva a tengert az utazóhoz, mint soha ezelőtt.

Az MSC új flottájába 2018 nyarán a Seaside testvérhajója, a Seaview is megérkezik. A Norwegian Cruise Line is új hajót vonultat fel: a Norwegian Bliss 2018 júniusától Alaszka partjait, majd novembertől a Karibi-térséget járja.

A családokat előtérbe helyező Carnival Cruise Line is új hajóval rukkol elő, 2018 áprilisától a mintegy 4 ezer főt befogadó Carnival Horizon közlekedik az európai útvonalon Barcelonából, ezután májusban átkel Miamiba.

Az ügyvezető újdonságként említette meg, hogy az utasoknak lehetőségük van Izlandra komppal utazni Dániából, a Feröer-szigetek érintésével. Várhatóan újraindul a magyarok egyik horvátországi slágerútvonala, Rijeka és Dubrovnik között.

Kövesd a napot!

„A tengeri hajóutak iránti növekvő keresletet mi sem igazolja jobban, mint hogy elsődleges partnerünk, az olasz MSC hajótársaság egyetlen év alatt 3 megahajóval bővíti flottáját. Az új hajók révén nőtt az elérhető desztinációk köre is” – mondja Tárnok Réka, a Neckermann hajóutak koordinátora.

A piaci igényekhez igazodva folyamatosan újabb kikötők és útvonalak nyílnak meg az óceánjárók előtt – mutat rá a szakember. 2018 májusától már ázsiai desztináció is foglalható náluk, miután az MSC Splendida megérkezik Japánba, és Yokohamából 9/12 éjszakás körutak során fogja körbehajózni az országot.

További újdonság, hogy az MSC Magnifica 2019 után, 2020-ban is megkerüli a földgolyót, ez a világkörüli (117 napos!) utazás már foglalható az irodánál. Az új hajók megépítésénél elsődleges szempont, hogy a hajók önmagukban is desztinációt jelentsenek az utasok számára, folytatja Tárnok Réka.

A 2017 decemberében debütáló MSC Seaside és testvérhajója, a Seaview (tervezett átadása 2018. június) megépítésénél az került a fókuszba, hogy a tenger közelségét még inkább érezhessék az utasok. Ezt a célt hivatott betölteni az a kültéri promenád (éttermekkel, bárokkal, üzletekkel), amely mindkét hajót körbefutja majd – eleget téve a mottónak, „the ships that follow the sun”.

Indul a varázsszőnyeg

Három hajót is avat 2018-ban a Royal Caribbean Cruises, melynek magyarországi képviselője a Tengerjáró Kft. Az RCI Oasis osztályában a Symphony of the Seas hajó fut vízre, méghozzá lenyűgöző méretekkel: a 230 ezer tonnás hajó 18 emeletének 2759 kabinjában akár 6 870 utas is elfér, róluk 2100 fős személyzet gondoskodik. A hajón összesen 18 étterem várja majd az utasokat – tudtuk meg Nemes Horacek Márta ügyvezetőtől.

Royal Caribbean Symphony of the Seas

Fotó: RCI

Az Azamara hajók legifjabb tagja a Persuit lesz, forgalomba állításával 61 új úti cél és 15 új kikötő válik elérhetővé Európában és Dél-Amerikában, a célállomások és az útvonalak tekintetében így valószínűleg az Azamara Club Cruises flottája hozza a legtöbb újdonságot az idén.

A Celebrity flotta Edge osztálynak első hajóját Celebrity Edge néven fogják felavatni, ez a 117 ezer tonnás monstrum az 5-csillagos szolgáltatások fellegvára lesz. 16 szintes fedélzetén 2 908 utas élvezhet olyan újításokat és egyedi megoldásokat, mint például a világ első konzolos lebegő terasza, a varázsszőnyegnek elnevezett szerkezet.

A Magic Carpet funkciója helyzetétől függően változik: a hajó legtetején ínycsiklandó élmények – Dinner on the Edge – helyszínévé válik. Kicsit lejjebb a központi medenceszint pompás kiegészítése lesz belőle, az 5. szinten szabadtéri étteremmé alakul át, legalul pedig az úti célok kapujaként funkcionál.

Cseppfolyós földgáz adja az energiát

A Tensi 25 éve foglalkozik tengeri hajóutak értékesítésével, számos partnere közül a Costa Cruises vezérképviseletét is ellátja. A Costa legfőbb 2018-as újdonsága, hogy tavasszal új árképzési modellt és vele három új ártípust – Basic, Comfort és Deluxe – vezet be annak érdekében, hogy a legkülönbözőbb utasigényeknek megfeleljen, így az alapcsomag mellett lesznek extra privilégiumokat is tartalmazó, valamint exkluzív élményeket garantáló csomagok is.

A téli egyéni kínálatban kuriózum az Indiát, Srí Lankát és a Maldív-szigeteket érintő útvonal. 2019 őszén új hajóval bővül a Costa-flotta: a Costa Smeralda valódi innovációt képvisel egy igazán friss és új dizájnt a legújabb technológiával ötvözve. Az új zászlóshajó egyike lesz az első cseppfolyósított földgázzal működő tengerjáróknak.

Kovács Eszter, a tengeri hajóutak referatúra vezetője elmondta, hogy a csoportos hajóutak egyre fontosabb szerepet töltenek be az iroda kínálatában. 2018-ban a már jól bejáratott és népszerű útvonalak – például a norvég fjordok, a Baltikum és Izland – mellett újdonság a Földközi-tenger térségének legjavát bejáró program,amely érinti Szardíniát, Máltát és Szicíliát is.

Szintén újdonság a júniusban induló, a Nagy fjordtúra a Spitzbergákkal, és a Costával a C betűn hajóút, mely Amszterdamtól Savonáig az Atlanti-óceán partvidékét fedezi fel. A tél egyik slágere a Dubajt is érintő program lesz.

Cikkünk eredetileg a Turizmus.com magazin decemberi nyomtatott számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek