Kényszerszabadságra küldik a bukaresti repülőterek munkatársainak felét

Forrás: turizmus.com

 2021. április 29. 10:09

Kényszerszabadságra küldi több mint 700 alkalmazottját a bukaresti repülőtereket üzemeltető állami vállalat, mivel a járvány idején 75 százalékkal csökkent az utasforgalom.

A társaság két repülőteret üzemeltet a Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi légi kikötőt és az Aurel Vlaicut (Baneasa), amelyet csak kisebb üzleti és magángépek használnak.

A vállalat a pénzügyi stabilizálás szükségességével indokolta a lépést. Tavaly 70 százalékkal csökkent az utasforgalom a tavalyelőtti évhez képest, az idei első negyedévben pedig 75 százalékos visszaesést jegyeztek a tavalyi év első három hónapjához mérten. A légi közlekedésben a különböző országok által bevezetett korlátozások továbbra is kiszámíthatatlanok, így a remélthez képest lassúbb ütemben fog újraindulni a légi közlekedés. Ezért vált szükségessé a költséghatékonyságot növelő intézkedések bevezetése – magyarázta a vállalat.

Bukarestben úgy látják, a remélthez képest lassúbb ütemben fog újraindulni a légi közlekedés

Fotó: Otopeni.ro

A vezetőség a dolgozók érdekeit képviselő szakszervezettel folytatott tárgyalásokon két változatot tűzött napirendre, az egyik a rövidített munkaidő bevezetése, a másik a dolgozók egy részének kényszerszabadságra küldése. A felek nem tudtak megállapodásra jutni, hogy melyiket alkalmazzák, ezért az igazgatótanács megbízta a vezetőséget, hogy indítsa el több mint 700 dolgozó kényszerszabadságra küldési eljárását. A vállalatnak mintegy 1500 dolgozója van.