Kerékpáros központot adtak át Balatonfüreden

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. szeptember 10. 20:53

BalatonBike365 Port néven új kerékpáros központot adtak át szombaton Balatonfüreden.

Holczer András, Balatonfüred alpolgármestere az ünnepélyes megnyitón hangsúlyozta: a városba egyre több aktív turista érkezik, ezért szeretnék elérni, hogy Balatonfüred a nyaralókon kívül számukra is  megkerülhetetlen célpont legyen.

Mint elhangzott, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) és Balatonfüred önkormányzata a BalatonBike365 program keretében 15 évre szóló, kölcsönös előnyöket biztosító szerződésben állapodott meg arról, hogy az MKSZ az erre a célra pályázaton elnyert EU-támogatásból az önkormányzat által rendelkezésére bocsátott területen kerékpáros központot épít fel, és üzemelteti azt. A centrum a Balatoni Bringakörön épült, ahonnan a mintegy 20-30 kilométerre fekvő Balaton-felvidékre indulnak a program keretében kitáblázott, kerékpározható utak.

Az új BalatonBike365 Port kerékpáros központ Balatonfüreden a megnyitó napján

Fotó: turizmus.com

"Az együttműködés célja a kerékpárosok igényeinek előzetes felmérésén alapuló szolgáltatóközpont létrehozása és éves szinten minimum kilenc hónapos üzemeltetése volt, amely egy újabb lépés a balatoni aktív turizmus infrastrukturális fejlesztésében" – mondta Princzinger Péter, az MKSZ, egyben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke.

A Kisfaludy stranddal szemben lévő telken 2021 szeptemberében kezdődtek el a munkálatok, az eredmény pedig egy európai szintű kerékpáros központ lett.

"Egy száz négyzetméteres, modern épületet vehetnek birtokba a bringás turisták, akik itt klasszikus és elektromos kerékpárokat is bérelhetnek, szervizelhetik a sajátjaikat, kisebb kiegészítőket vásárolhatnak, valamint információkat kaphatnak a túráikhoz, vagy akár megpihenhetnek a bringás kávézóban" – tájékoztatott Princzinger, majd hozzátette: ezen kívül vezetett túrák, csomag- és kerékpárszállítás is igénybe vehető, de szerveznek bringás gyerekprogramokat is.

Princzinger Péter a BalatonBike365 Port avatóján

Fotó: BalatonBike365

A beruházás megvalósításához elengedhetetlen volt a balatonfüredi önkormányzat hozzáállása, valamint az MKSZ – mint pályázó – mellett konzorciumi tagként a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogató részvétele.

Az új kerékpáros központot a BB365 Nkft. a Balaton Bike Tourral együttműködve üzemelteti. A kerékpárosoknak már évek óta tematikus túrákat kínáló vállalkozás társalapítója, Burgyán Péter szerint a széles termékpalettával – a kerékpárkölcsönzéstől egészen a szervizelésig – rendelkező központ jól kiegészíti az ugyancsak a BalatonBike365 projekt keretében létrejött olyan szolgáltatásokat, mint a kitáblázott és pihenőhelyekkel ellátott utak, az azokhoz kapcsolódó túraajánlatok, valamint a www.balatonbike365.hu weboldal és a BB365 mobilapplikáció.

Az ünnepélyes átadó után a résztvevőket egy tematikus kerékpártúrára hívták meg. A túra során a BalatonBike365 kitáblázott kerékpározható útjain az Együtt kezdtük című legújabb magyar film kultikus helyeit keresték fel Kerékgyártó Yvonne rendezőnő és a film egyik főszereplője, Hrisztov Toma társaságában.

Kerékpártúra az Együtt kezdtük című magyar film kultikus helyeinek nyomában

Fotó: BalatonBike365