Kereskedelmi együttműködés a Lufthansa és az Etihad között

Forrás: MTI

 2017. február 01. 14:21

Kereskedelmi együttműködést jelentett be a német Lufthansa-csoport, valamint az Etiad, Abu Dzabi nemzeti légitársasága, szerdán. A következő lépés egy vegyesvállalat létrehozása lehet.

Az online is közvetített sajtótájékoztatón James Hogan, az Etihad ez év közepén leköszönő elnöke elmondta, megállapodásuk két fő területe a fedélzeti utaskiszolgálás és a gépek karbantartása. Négyéves keretszerződést kötnek a Lufthansa által birtokolt, a világ vezető catering cégével, az LSG Sky Chefs-sel, a Lufthansa Technik pedig a repülőgépek karbantartásában lesz partnere az arab légitársaságnak.

Emellett a Lufthansa müncheni és frankfurti bázisán az Etihad járatai ugyanarra a terminálra érkeznek és onnan is indulnak, ahol a Lufthansa gépeit szolgálják ki, ezzel javul a járatok közti kapcsolódás.

Kereskedelmi együttműködésszületett a két óriás között

Fotó: aerotelegraph

A Lufthansa-csoport mint a legnagyobb európai hálózatos légitársaság, korábban többször felemelte szavát a három nagy öböl-menti légicég (Qatar Airways, Emirates, Etihad) európai térnyerése ellen, mert az európaiak szerint tiltott állami támogatást kapnak az arab riválisok.

Karsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, lehet, hogy egyes témákban eltér a véleményük, de a két prémium márka együttműködése sikeres lehet, ha félre tudják tenni a nézeteltéréseket.

Kérdésre válaszolva a Lufthansa vezérigazgatója elmondta, ez a megállapodás az első lépés a "közös úton" és nem zárta ki egy vegyesvállalat létrehozását, de további részleteket Karsten Spohr nem mondott. Jelezte továbbá, hogy a Budapesten is jelen lévő Lufthansa Technik egyelőre nem nyit bázist Abu Dzabiban a szolgáltatás nyújtásához.

Az LSG Sky Chefs a világ vezető catering szolgáltatója, 50 ország 200 repülőterén van jelen és évente 600 millió adag ételt készít. A 2015-ös évben 3 milliárd euró árbevétel mellett százmillió euró üzemi eredményt ért el.

A Lufthansa Technik a gépkarbantartási piacon szintén piacvezető, a világon minden tízedik gépet a német társaság szakemberei szervizelnek. 2015-ben a leányvállalat ötmilliárd euró árbevételt ért el és 454 millió euró üzemi nyereséget könyvelt el.