Kereskedelmi képviselet nyílik Tunéziában

Forrás: MTI

 2016. március 12. 18:21

A hónapokon belül megnyíló új kereskedelmi képviselet mellett a két főváros közötti közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről is tárgyalt Tuniszban a magyar–tunézai gazdasági vegyes bizottság.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente pénteken Tuniszból telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az új kereskedelmi képviselet hónapokon belül megkezdi működését és segíteni fogja a magyar vállalatok sikeres partneri kapcsolatainak kiépítését. A képviselet megnyitását az Eximbank jelentős, több 10 millió eurós hitelkeretéből finanszírozzák.

A magyar–tunézai gazdasági vegyes bizottság ülésén többek között napirenden volt a két főváros közötti közvetlen légi összeköttetés megteremtése is, amelyen évek óta dolgoznak. A járatindítás megvalósítására a két miniszterelnök májusi, budapesti találkozójáig dolgozzák ki az ütemtervet.

Az államtitkár szavai szerint, bár Tunézia jelenleg kihívásokkal teli időszakot él át, a magyar kormány nem változtatott az ország biztonsági besorolásán, ami politikai gesztus. Az ország turizmusának csaknem 80 százalékát elvesztette az elmúlt egy évben a biztonsági helyzet romlása miatt – mondta. Magyar Levente a két ország közötti baráti viszony további kifejezésének tekinti, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége az idei közgyűlését Tunéziában fogja tartani.