Készpénz vagy kártya?

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 30. 18:03

Míg Európa-szerte a mindennapi vásárlások 78 százaléka átlagosan készpénzzel történik, Svédországban ez körülbelül 17 százalék, amit nem árt figyelembe venniük az oda utazóknak.

Egy korábbi felmérés során a svédek 68 százaléka azt nyilatkozta, hogy a készpénzzel történő fizetés lehetőségét Svédországban továbbra is meg szeretnék tartani. De azoknak az aránya, akik valóban készpénzt használnak a mindennapi életben, ennél sokkal kevesebb. A Sifo svéd piackutató cég által a FOREX Bank nevében végzett új felmérése szerint csupán 17 százalék.

„A svéd modell, az egyre kevesebb készpénz használata, nem vonatkozik a világ többi részére. A készpénz még a mai napig is a legszélesebb körben használt fizetési módszer világszerte, például éttermekben, kávézókban, piacokon, kisebb üzletekben” – nyilatkozta Tom Friberg, a bank kommunikációs vezetője.

A svéd modell, az egyre kevesebb készpénz használata, nem vonatkozik a világ többi részére

Fotó: pixabay

Az Európai Központi Bank (EKB) 2017-es jelentése szerint Európában az összes hétköznapi vásárlás átlagosan 78 százaléka történik készpénzzel. A svédek viszont úgy vélik, hogy a fizetéseknek mindössze 8 százaléka történik készpénzzel, 64 százalékuk szerint pedig a hitelkártya mindenhol működik.

„Ha az EKB-jelentést és a legfrissebb Sifo-felmérést szembesítjük egymással, akkor úgy tűnik, hogy a svédek hitelkártyákba vetett bizalma olykor problémákat okozhat. A készpénz és a hitelkártyák kombinált használata ugyanakkor nem okoz kellemetlen meglepetést a külföldi utazásoknál” – jegyezte meg Tom Friberg.