Sokba kerül a készpénzfelvétel ezekben az országokban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 19. 17:51

Utazás előtt fontos átgondolni, hogy mennyi készpénzre lehet szükségünk, mert vannak országok, ahol extra költséget jelent, ha a helyszínen kell készpénzt felvennünk – derül ki a Wise globális felméréséből.

A magyar turisták által kedvelt Törökországban az átlagos ATM-díjak a felvett összeg 4,44%-át teszik ki, Thaiföldön 2,62%-öt.A díjak Albániában is jelentősek, mostanra már 2,45%-ra emelkedtek, de Moldovában is 2,14%-ra kell számítani. Marokkóban 1,9%-os díjjal kell számolni készpénzfelvétel esetén.

A magyarok kedvenc nyári úti céljában, Horvátországban az ATM-díj 1,82%, Csehországban 1,58%. A szomszédos Ausztriában 1,2%-os, míg a szintén népszerű Görögországban 1,14%-os díjjal kell számolni.Bosznia-Hercegovinában 0,98%-os az ATM-díj, míg Georgiában (Grúziában) ez az érték 0,94%. A Wise által listázott országok közül a legkevesebbet Olaszországban kell fizetnünk, ott csupán 0,44%-os helyi ATM-díjat vonnak le.

Akik távoli országokba terveznek hosszabb utat, azoknak érdemes tudniuk, hogy a globális felmérés alapján a legmagasabb ATM-díj Argentínában van, ahol a pénzfelvétel költsége majdnem eléri az összeg 15%-át (14,7%).Ezt követi a sorban Nigéria 8,9%-kal és Chile 6,33%-kal, de Algériában is érdemes átgondolni az ATM-használatot, mert annak díja 6,14% is lehet.

A készpénzfelvétel tarifája országonként

Fotó: Wise

 

 

A kutatáshoz 8,4 millió, harmadik fél ATM-jénél végzett készpénzfelvételt elemeztek, országonként legalább 500 tranzakciót, 2023 májusa és novembere között. A felsorolt átlagos költségek tartalmazzák a helyi készpénzfelvételi tranzakciós díjakat és a rejtett árfolyamdíjakat, azonban külföldi készpénzfelvétel esetén az ATM-díjhoz még hozzáadódik a hazai bankunk által a külföldi ATM használatáért kivetett díj, amelynek mértéke szolgáltatótól, illetve számlatípustól függ.

(Nyitókép: 123rf.com)