Vigyázzon, ezekben az országokban sokat bukhat a készpénzfelvételen!

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 31. 12:08

Külföldi utazás esetén a készpénz továbbra is fontos fizetőeszköz, akár az utazók személyes preferenciája, akár a célország sajátosságai miatt. Ám az ATM-ekből történő készpénzfelvétel nagyon költséges lehet a magas díj miatt, amely nem mindig jelenik meg egyértelműen a bankautomaták kijelzőjén.

Annak érdekében, hogy az utazók jobban megtervezhessék nyaralásuk költségvetését, a Wise összeállított egy listát a készpénzfelvétel díjairól Európa 20 országában, a legdrágábbtól a legolcsóbbig.

A kalandvágyó nyaralók számára Izland a legdrágább a vizsgált országok közül, ahol a tranzakciós illeték 4,6%. A skála másik végén Bulgária áll, ahol csak 0,13%-ot számítanak fel ATM-es pénzfelvételkor. A táblázat alján Olaszország és az Egyesült Királyság áll 0,23%-os, illetve 0,14%-os díjjal.

A magyarok két legkedveltebb úti célja 2023-ban Ausztria és Horvátország. Ha a magas pénzfelvételi díjakat vizsgáljuk, ezek az országok benne vannak az első 10-ben. Érdemes a népszerű görög nyaralásoknál is figyelembe venni az ATM-költségeket, jó hír viszont az olasz strandok vagy szlovák sípályák látogatóinak, hogy pihenésük alatt a tranzakciós díjak az alacsonyabbak közé tartoznak, amit az kiderül az alábbi táblázatból.

A készpénzfelvétel tarifája országonként

Fotó: WISE

 

Tippek a rejtett költségek elkerülésére

Általánosságban a legjobban akkor járunk, ha bankkártyával fizetünk külföldön, ám ha mégis szükségessé válik, hogy készpénzt vegyünk fel egy ATM-ből, érdemes tájékozódni.  Néhány tipp az utazni vágyók számára:

  • Ellenőrizzük, hol tudunk pénzt felvenni. A legolcsóbb megoldás, ha ezt még az utazás előtt megtesszük. Kerüljük el a reptéri pénzváltókat, amelyek gyakran nagyon kedvezőtlen árfolyamokat alkalmaznak, és elrejtik a magas költségeket a fogyasztók elől.
  • Érdemes ellenőrizni, milyen díjakat számít fel a kártyaszolgáltató. Bár a legtöbb szolgáltató engedélyezi a külföldön történő pénzfelvételt, ám ezek költséges szolgáltatások lehetnek. Ahhoz, hogy pénzt takarítsunk meg, váltsuk át a pénzt még az indulás előtt, vagy vigyünk magunkkal többpénznemű kártyát, hogy érkezés után felvehessünk készpénzt. Egyes kártyák bizonyos összeghatárig ingyenes ATM-es készpénzfelvételt is kínálnak külföldön.
  • A célállomásra érkezve tanácsos körülnézni. Ha több ATM is van a közelben, érdemes összehasonlítani a díjaikat, mivel a díjak bankonként eltérőek lehetnek.
  • Próbáljuk meg elkerülni a hitelkártyáról történő készpénzfelvételt, mivel annak magas díjai vannak, és kamatot is fizetnünk kell utána.
  • Ha van lehetőség arra, hogy a pénzfelvételkor kiválasszuk a pénznemet, az a helyi pénznem legyen.

 

(Nyitókép: 123rf.com)