Keszthelyen és Lellén tesztelték az Aeroexpress hidroplánját

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 27. 09:48

A múlt héten Keszthelyen és Lellén tesztelték az Aeroexpress Cessna 206 típusú hidroplánját, amely idén februárban már egy dunai le- és felszállással is felhívta magára a figyelmet.

Több mint 80 év után először szállt le magyar lajstromjelű hidroplán 2022. június 21-én a Keszthelyi-öbölben, másnap Balatonlellén landolt a vízen, majd emelkedett a magasba.

„Ez egy teljesen civil törekvés, üzleti szempontból is egy kísérlet. Meglátjuk, mi lesz belőle – az biztos, hogy a magunk részéről mindent megteszünk a magyar vízirepülés újraindítása érdekében"  – válaszolta lapunk érdeklődésére az Aeropark Repülőmúzeum – Légiközlekedési Kulturális Központ alapítója, az Aeroexpress Kft. ügyvezetője, Somogyi-Tóth Dániel.

- A jelenlegi vízi leszállások egyedi kísérletként azt a célt szolgálták, hogy az általunk behozott és magyar lajstromjelet kapott repülőgép egy dunai és egy balatoni, összesen pár üzemnapos tesztsorozattal bevezető információval tudjon szolgálni a magyar hatóságok számára a vízirepülés alapvető jellemzőivel kapcsolatban.

A magyar lajstromjelű hidroplán első próbarepülése a Balatonon

Fotó: Aeroexpress

Messze állunk még attól, hogy hidroplánközlekedésről lehessen beszélni, attól pedig biztosan senkinek kell tartani, hogy a Balaton területe valaha repülőtérré változna – folytatta válaszát Somogyi-Tóth Dániel.

Kérdésünkre elmondta: örülni fognak, ha a kísérletek eredményeként ez az egy gép hasznosulni tudna, de ebben a stádiumban még korai erről beszélni.

A különleges repülési formát számos alkalommal, többféle szakmai stáb is kezdeményezte már az elmúlt 40 évben, több közülük leszállóhely kijelöléséig is eljutott, sőt, sárkányrepülőgép volt is a Balaton vízén a 80-as években – ám valódi, magyar lajstromú repülőgép azonban lassan évszázados távlatban idén landolt először magyar vízen.

Igazi áttörést az jelentene, ha légi- és víziközlekedési jogszabályba kerülne a hazai vizek és hidroplánok viszonya, ebben a folyamatban számíthat mérföldkőnek az, hogy immár van magyar lajstromjelű repülőgép és képzett magyar személyzet, akik az úttörő feladatot immár a gyakorlatban is tesztelhetik a hatóságok jelenlétében.

-„A repülés talán legelbűvölőbb, a világban reneszánszát élő formájának Magyarország több helyen is ideális helyszíne lehet"  – fogalmazott Somogyi-Tóth Dániel.

Példaképpen kiemelte, hogy Csehország nemrég piacra dobta az L-410 regionális repülőgép modernizált típusának úszótalpas változatát, és hogy kínai-német együttműködésben folyamatban van a Dornier Seastar amfibia berepülése, de Lengyelország tavain is élénk a hidroplánrepülés fejlődése.

Az alapító azt is elmondta, hogy a projekt szoros kapcsolatra számít az Aeropark Repülőmúzeum repüléssel kapcsolatos ismeretterjesztő és élményprogam-koncepciójával.

Ahogy fogalmaz, Budapesten pár év alatt Magyarország legnépszerűbb közlekedési élményközpontját hozták létre a a ferihegyi reptéri kiállításból  – szintén civil kezdeményezéssel, amit társadalmi munkában vezet egy évtizede. Idén 90.000 látogatóra számítanak, és folyamatosan telt házzal szervezik például az európai piacon is egyedülálló Budapest-Budapest országjáró sétarepüléseket Boeing 737 repülőgépekkel, tehát azt gondolják, a vízi repülés programokban is sikerrel indulhatnak a jövőben.