Két keréken Debrecenben

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2014. október 29. 18:45

Szerencsés helyzetben vannak a Debrecenben kerékpározók, hiszen egyszerre élvezhetik a látnivalókat, a természet szépségét, a túrák izgalmát, ráadásul a várost behálózó kerékpárutak az év végéig tovább bővülnek.

A „Kerékpáros turisztikai úthálózat és szolgáltatás fejlesztése Debrecenben” (ÉAOP-2.1.1/A.I-12-2012-0137) elnevezésű projektet október 28-án mutatta be a város önkormányzata a sajtó képviselőinek. A rendhagyó tájékoztatót a MODEM-ben kezdték, s a Nagyerdőben folytatták, ahová az utat a meghívottak stílusosan két keréken tehették meg, s így megismerkedhettek a megszépült parkerdő újdonságaival is: a látványos szökőkúttal, mely estére multimédiás Ködszínházzá alakul, a teljesen felújított Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal, s a Nagyerdei Stadionnal.

 

A megújult és kibővült a Békás-tó mellett mutatta be a polgármesteri hivatal városépítési osztályának vezetője, Scheffer Attila a mintegy félmilliárdos összköltségű európai uniós projektet, melynek célja a város turisztikai látnivalóinak kerékpárral való megközelíthetősége, a szabadidős kerékpározás feltételeinek javítása, továbbá a jelenleg meglévő, elsősorban a főutak mentén a városközpont irányába tartó kerékpárutak belvárosban történő összekötése, ezáltal összefüggő hálózat kialakítása, s mindezek mellett kerékpáros pihenőhelyek kiépítése.

A tervezetten 2014. december 31-ig megvalósuló projekt keretében a városban – összesen 9 szakaszon, közel 20 km hosszon – elválasztott rendszerű, valamint egyesített gyalog- és kerékpárút épül, továbbá kerékpározható útszakaszok kijelölése történik a már meglévő úthálózat lehetőségeihez igazodva, s a turisztikai attrakciókhoz kapcsolódóan. Az újabb szakaszok megépítésével így mintegy 80 kilométerre bővülhet Debrecen kerékpárút-hálózata.

 

Mindamellett, hogy a kerékpárutak és a kerékpárforgalmi létesítmények kiépítésével javulnak a közlekedésbiztonsági feltételek a városban, a fejlesztés hozzájárulhat a kerékpáros turizmus erősítéséhez, s új, tematikus túraútvonalakkal bővülhet Debrecen turisztikai kínálata is.

A helyi turisztikai információs irodában új kerékpáros turisztikai szolgáltatással várják a látogatókat. A projekt keretében beszerzett kerékpáros szervizcsomagoknak köszönhetően kisebb javítási munkákat is elvégezhetnek a bajba jutott kerékpárosok, de hasznos információkat is kaphatnak például a legközelebbi szervizről, kerékpárosbarát szálláshelyről és kerékpárkölcsönzőről is.

A külföldi bringázók segítségére a kerékpárutak mentén kétnyelvű információs és orientációs táblák tájékoztatnak, rajtuk az adott szakaszhoz közeli látnivalókról található majd leírás magyar és angol nyelven.

A projekt eredményeként létrejövő szakaszokon kerekezve a Debrecenbe látogató vendégek a Kerékpárosbarát település címet is magáénak tudó cívisváros számos nevezetességét fedezhetik majd fel biciklin.