Két "magyar cég", a Hertz és a Ford

Forrás: turizmus.com

 2018. december 15. 12:02

Az autógyártást forradalmasító Ford T-modell tervezője, Galamb József, valamint a Hertz Rent a Car alapítója, Herz Sándor egyaránt magyar származású volt.
Herz Sándor, a Hertz Rent a Car alapítója, valamint Galamb József, a Ford gyár legendás tervezőmérnöke egyaránt a múlt századfordulón került az Egyesült Államokba, hogy azután olyat alkossanak, ami a mai napig meghatározza az autókölcsönzés világát.

Györke Orsolya, a Ford kelet- és közép-európai cégének kommunikációs igazgatója és Oltyán Mihály, a Hertz magyarországi cégvezetője képzeletbeli utazáson egy valódi T-modellben, december 15-én

Fotó: turizmus.com

December 15-én, a Soroksári Kis-Duna partján, a közelmúltban felavatott VakVarjú Csónakház étteremben tartott közös sajtótájékoztató a két cég, tisztelegve a Hertz 100. születésnapja előtt.

Oltyán Mihály és Györke Orsolya immáron jelenidőben

Fotó: turizmus.com

Többek közt megtudhattuk, hogy a Ford T-modellje volt az első, valódi tömeggyártásban készülő gépkocsi a világon. Több mint 15 millió darabot adtak el belőle.

A Hertz volt az első cég, amelyik sárgára festett "yellow cab"-eket helyezett forgalomba taxiként, Chicagoban, 1918-ban. S ugyancsak a magyar származású Herz Sándor vállalkozása volt az, amelyik - a cégnévben már "t"-vel írták a nevet - először csak sofőrrel, később pedig anélkül kezdett autókat kölcsönözni. Természetesen T-modelleket.

Ford T-modellek a Hertz floridai telephelyén, 1925-ben

Fotó: Hertz


Később is kiemelt szerepet kaptak a Ford autók, például akkor, amikor a Hertz kitalálta a "rent a race" fogalmát, azaz, autóversenyzésre is elkezdtek sportkocsikat kölcsönözni.

 

Ma is feltűnést kelt egy-egy ilyen gép

Fotó: Hertz

A két, akkor még amerikai vállalkozás között ennél is erősebb kapcsolat volt, amikor - 1994 és 2005 között - a Ford volt a Hertz 100%-os tulajdonosa.
Ma már nem így van, de, a 150 országban 10 ezer képviseletet működtető, s német tulajdonba került Hertz ma is nagyon sok Fordot tart, immáron 1 millió gépkocsit számláló flottájában.

A Hertz nevéhez sok más mellett olyan újítások is kötődnek, mint például a "rent it here, leave it there", amit, még 1925-ben, az Egyesült Államok keleti- és nyugati partja közötti utazásokra találtak ki, miszerint a bérautót nem feltétlenül ott kellett leadni, mint, ahol felvették azt.

De, a Hertz nevéhez fűződik Európa "első egyesítése" is: 1983 óta lehet az öreg kontinensen nem csak más helyen, de másik országban is leadni a bérelt autót.
Magyarországon 1978 óta van jelen a Hertz, először a Főtaxi részeként, ma már 12 saját telephellyel, önálló vállalatként.