Két napra leáll az Adria Airways

Forrás: MTI

 2019. szeptember 24. 10:09

Az Adria Airways szlovén légitársaság kedden és szerdán pénzhiány miatt ideiglenesen szünetelteti járatait.

A cég azért döntött járatai törléséről mindhárom bázisán, Ljubljanában, Tiranában és Pristinában, mert nem tudott friss pénzt szerezni az üzemeltetéshez.

„A légitársaság a befektetőkkel közösen intenzíven dolgozik a megoldáson. Az összes érintett célja, hogy az Adria Airways ismét működjön” – hangsúlyozták.

A felfüggesztésről szóló döntést kevesebb, mint egy héttel azt követően hozta meg a vállalat, hogy a tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését felmondták.

Az Adria Airways évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd

Fotó: Wikimedia Commons

A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára. 2016 óta a 4K Invest befektetési alap az Adria Airways közel száz százalékos tulajdonosa.

A 4K Invest a felvásárlást követően eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli őket. Az Adria Airways flottájában 12 Bombardier található. Médiajelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.

Alenka Bratusek közlekedés miniszter múlt csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott: nincs lehetőségük megmenteni a légitársaságot.

A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint az szlovén állam 10 évig nem nyújthat újabb segítséget a cégnek.

A Brnik repülőtérről 12 légitársaság több mint 260 járatot indít hetente 27 célállomásra, 20 országba. Az Adria Airways légitársaság szállítja a Ljubljanán keresztül utazók 52 százalékát.

A szlovén sajtó arról cikkezett, hogy az Adria Airways tavaly óta működik veszteséggel, de amennyiben csődbe jut, a szlovén kormány hajlandó társfinanszírozni olyan másik légi fuvarozót, amely összeköti Ljubljanát Brüsszellel, Frankfurttal, Pristinával, Szkopjéval és esetleg más célállomásokkal.

Kapcsolódó cikkek