Két új biztonsági ellenőrzőpontot adott át a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2020. július 17. 10:42

Az utasbiztonsági folyosók száma ezzel 18-ra nőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Csütörtökön haladtak át az első utasok a Liszt Ferenc Repülőtér 2B Terminálján újonnan átadott biztonsági ellenőrzőpontokon. A Budapest Airport a két új biztonsági ellenőrzőpont átadásával összesen 18-ra növelte a terminálokon rendelkezésre álló utasbiztonsági folyosók számát. Az új ellenőrzőpontokat világszínvonalú technikai fejlesztéssel, egy automata rendszerrel szerelték fel.

Az új rendszer egyrészt felgyorsítja a folyamatot, oly módon, hogy az ellenőrzés végén visszaszállítja az üres tálcákat a sor elejére, emellett lehetőséget ad a légiközlekedés-biztonság legfejlettebb kézipoggyász-röntgenezési módszerének bevezetésére, melyet „remote screening”-nek nevez a szakma. Ebben az esetben a röntgenképek elemzése az ellenőrzőponttól távol, egy nyugodtabb, koncentrációt elősegítő környezetben történik, ahol a forgalmi viszonyoknak megfelelően változtatható az operátorok száma. A két új ellenőrzőpont dizájnjában is kiemelkedő: íves kialakítású, tágasabb és világosabb a korábbi folyosóknál.

Az új ellenőrzőpontok automata rendszere felgyorsítja az ellenőrzési folyamatot, és lehetőséget ad a remote screening bevezetésére

Fotó: Budapest Airport

A mostani kapacitásbővítéssel a biztonsági ellenőrzést megelőző várakozási idő a legforgalmasabb időszakban is a nemzetközi sztenderdnek számító 15 perc alatt maradhat. A mostani bővítés a SkyCourt 2011-es megnyi-tásához képest 50%-os kapacitásnövekedést jelent. A beruházás értéke közel 440 millió forint.

Szintén gördülékenyebbé teszi az ellenőrzés folyamatát az a technikai újítás, amelyet a Budapest Airport Európában az elsők között vezetett be a közelmúltban. Az új technológiának köszönhetően a nagyobb elektronikai eszközöket – mint például a laptopot vagy hajszárítót – már nem kell kivenni a kézipoggyászból, hiszen azok ellenőrzését az új szoftver e nélkül is precízen el tudja végezni.