Két új határátkelő nyílik Szerbia felé

Forrás: pannonrtv.com

 2017. november 06. 14:11

Kübekházánál és Bácsszentgyörgynél új határátkelő nyílik 2018-ban, a Bajmok-Bácsalmás közöttit kibővítik.

Két új átkelő nyílik jövőre a szerb-magyar határszakaszon, egyet pedig kibővítenek - értesült a Pannonrtv.com.

A fejlesztéstől a meglévő átkelők tehermentesítését és a várakozási idő csökkenését remélik az illetékesek.

Rastinától Bácsszentgyörgy felé az út a határvonalig már elkészült. A magyar oldalon pedig már a kapukat és az objektumokat építik. Itt kishatárátkelő lesz, 7-től 19 óráig tart majd nyitva. Ez az egyik új átlépő, a másik építését korábban a magyar külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette a Pannon RTV-nek. Szijjártó Péter hangsúlyozta:„Megállapodtunk abban, hogy a gazdasági kapcsolatok további dinamizálása érdekében két újabb határátkelőhelyet nyitunk a jövő esztendőben a két ország határán. Az egyiket Kübekházánál, a másikat Bácsszentgyörgynél.” A másik új átkelő tehát a szerb-magyar-román hármashatárnál, a szerbiai Rábénál lesz.

Ha megépül az átjáró, itt is gyorsított eljárásban ellenőrzik majd az utasokat, ugyanis egy épületben lesznek a magyar és a szerb határrendészek is. Kern Imre, szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár így nyilatkozott: „Az a cél, hogy Nagykikinda összeköttetést kapjon ezen a határátkelőn keresztül a magyar autópálya és ezzel együtt az európai autópálya hálózattal.” Az új észak-bánáti átkelőt várhatóan a jövő év végéig, a nyugat-bácskait pedig már tavasszal igénybe vehetik az utazók.

A nyári csúcsszezon idején sokszor órákig kell állni a szerbiai határátkelőknél

Fotó: wikimapia

Bajmoknál szintén dolgoznak, bővítik az átkelőt Bácsalmás felé. Az uniós előcsatlakozási alapokból erre 1,8 millió eurót különítettek el, míg Szerbia 300 ezer euróval járul hozzá a projekthez. Miroljub Stojković, a szabadkai vámhivatal munkatársa így fogalmazott: „Ez lesz a legrövidebb út Bécsig. Az átkelő 24 órán át üzemel majd, ami azt jelenti, hogy jelentősen felgyorsítja a forgalmat, elsősorban az utasforgalmat és az autóbuszok átjutását is.”

A két új határátkelő megnyitásától és a harmadik bővítésétől mindenki a nyári főszezonban és a  nagyobb ünnepek idején kialakuló több órás sorban állás enyhülését várja.