Két újabb biztonsági ellenőrző pontot épít a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2020. február 11. 15:51

A kivitelezés a nyári csúcsidőszak előtt befejeződik, így ezzel összesen 18-ra nő a biztonsági folyosók száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A tavalyi két új biztonsági ellenőrző pont kialakítása után a Budapest Airport két új utasbiztonsági ellenőrző pontot alakít ki a nyári csúcsidőszakig a 2. Terminál B oldalán, amivel tovább gyorsul az áthaladás a kötelező repülőtéri ellenőrzésen. Az új ellenőrző pontokat a legmodernebb automata rendszerrel szerelik fel, amely az ellenőrzés végén visszaszállítja az üres tálcákat a sor elejére – tájékoztatott a repülőtér üzemeltetője.

Jelenleg a biztonsági ellenőrzést megelőző várakozási idő a legforgalmasabb időszakban is a nemzetközi sztenderdnek számító 15 perc alatt marad, a két új ellenőrzőponttal ez az idő a növekvő fogalom ellenére is fenntartható lesz.A fejlesztésnek köszönhetően a legforgalmasabb napokon egyidejűleg 18 utasbiztonsági csatornán történhet az induló utasok átvizsgálása – összehasonlításképp: a SkyCourt 2011-es megnyitásához képest ez 50 százalékkal több kapacitást jelent.A Budapest Airport a biztonsági terület bővítését a kereskedelmi területek csökkentésével valósítja meg. A beruházás értéke közel 440 millió forint.

A biztonsági folyamatok optimalizálása folyamatos a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: a biztonsági ellenőrzésen már 2019-ben is jelentősen növelte a kapacitást az üzemeltető új folyosók kialakításával, a naponta akár 30 ezer induló utas áthaladását pedig egy sor technológiai újítás és aktív sormenedzselés segítik.

Folyamatosan fejlesztik a biztonsági folyamatokat a reptéren

Fotó:  123rf.com

Több különálló fejlesztés is gyorsította az áthaladást, egyebek mellett a folyadékelőkészítő pultok kiépítése, a korábbinál nagyobb tálcák, amelyekbe az utasok az átvilágítás előtt a személyes tárgyakat helyezik, és a biztonsági ellenőrző folyosók meghosszabbítása, amelyek révén összességében egyidejűleg több utas esik át az ellenőrzésen és rövidül a teljes folyamat.Az utazás kiszámíthatóbb lett, köszönhetően annak, hogy a biztonsági ellenőrzés előtt kijelzőkről tájékozódhatnak az utasok arról, hogy az A vagy a B terminálon számíthatnak rövidebb várakozási időre.Október óta pedig egy Európában elsők között bevezetett technikai megoldásnak köszönhetően az utasok az elektronikai eszközeiket a kézipoggyászban hagyhatják: azok ellenőrzése, átvilágítása így külön tálcára helyezés nélkül is biztosított.

Ezt az eljárást a bevezetést megelőző öt hónapon keresztül tesztelték a szakemberek, és a két új, nyárra elkészülő ellenőrző sorra is érvényes lesz. A biztonsági ellenőrzés folyamatát a nemzetközi utaselégedettségi felmérés (ASQ) eredményei is visszaigazolják: a legjobbra értékelt szempontok között rendszeresen szerepel a biztonsági ellenőrzés gyorsasága és alapossága, az ellenőrök udvariassága és az utasok biztonságérzete – írja közleményében a Budapest Airport.