Kétlépcsős áremelés a horvát autópályákon

Forrás: turizmus.com

 2017. március 17. 14:42

Április 1-től 5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak Horvátországban. Főszezonban, július 1-től szeptember 30-ig pedig 10 százalékos lesz az áremelés.

A korábbi sajtóhíreknek megfelelően alakultak a döntések az autópályadíjak emelésével kapcsolatban. A horvát kormány jóváhagyta és április 1-től öt százalékkal emelte a díjakat a horvát autópályákon – olvasható nyarilap.hu oldalon.

A főszezonban viszont még drágábban, az eredetihez képest 10 százalékkal több kunáért használhatják majd az autópályákat az autósok. Ez csak a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozik, utána visszaáll az 5 százalékkal megemelt tarifa. A főszezonban a megemelt díjakat leginkább az autósok fizetik majd, a tervek szerint az autóbuszoknak és a teherautóknak nincs külön nyári tarifa.

Az emelés oka, hogy az autópályák után a horvát kormány 5,2 milliárd eurós adósságot görget maga előtt, amelynek a részletét hamarosan fizetnie kell. Az idén ebből 1,14 milliárd eurót kell törlesztenie. Ezen felül az autópályák üzemeltetése komoly anyagi teher is az országnak, az ország adósságainak 13,5 százalékát teszi ki.

Április 1-től 5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak, július 1-től szeptember 30-ig pedig 10 százalékos áremelés várható

Fotó: nyarilap.hu

 

A rendelet a 10 százalékos főszezoni emelésnek a „lehetőségét biztosítja”, de ez sokak értelmezésében azonos a további drágulással.

Korábban olvashattunk olyan híreket, hogy Horvátországban is bevezethetik a matricás rendszert. A horvát kormány szerint most az a legfontosabb, hogy minél több pénzt tudjanak beszedni az autópályadíjakból, és a tanulmányok szerint a matricás rendszerrel kevesebb pénzhez jutna a horvát költségvetés.

A számok nyelvére lefordítva, a Zágráb-Split közötti szakasz jelenleg 174 kunába kerül, ezért április 1-től 183 kunát kell majd fizetni. Ugyanez az út júliusban már 201 kunába (kb. 8400 forintba) kerül.

A Zágráb-Rijeka út a mostani 70 kunáról 77 kunára emelkedik júliustól. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán a mostani 42 kuna helyett 44-et kell fizetni áprilistól. Ugyanez júliustól 48 vagy 49 kuna lehet horvát sajtóhírek szerint. A feltüntetett új árak még nem hivatalosak, jobbára a horvát sajtó számításai.