Kétszámjegyű forgalomnövekedés a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2016. április 11. 14:14

Az elmúlt év végének hullámzóan alakuló beutazó forgalma után különösen biztató, hogy februárban tíz legjelentősebb küldőpiacunk mindegyikéből jelentősen bővült a forgalom, ráadásul az orosz piac is növekedésnek indult – értékelte az NGM a legfrissebb statisztikai adatokat.

Februárban a rendkívül magas tavalyi bázist is közel 12 százalékkal felülmúlta a forgalom bővülése. Szálláshelyeink vendégeinek száma (595 ezer) 11,3 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1,345 millió) 11,6 százalékkal, a szállásdíj-bevételek (10,94 milliárd) 14 százalékkal, a szálláshelyek összes bevételei (21 milliárd forint) pedig 11 százalékkal haladták meg a 2015. februári adatokat – idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye a KSH legfrissebb adatait.

Ezen belül a külföldi vendégek száma februárban 273 ezer (+11,4 százalék) volt, akik 671 ezer (+12,7 százalék) éjszakát töltöttek el kereskedelmi szálláshelyeinken. A német beutazás 5,4 százalékos növekedése mellett különös figyelmet érdemel, hogy végre az orosz vendégéjszakák is növekedésnek indultak (+6,4 százalék), amire 2014 májusa óta nem volt példa. A küldő országok sorrendjében a 11. helyen álló Ukrajnából pedig a januári 25 százalékos forgalombővülés után februárban 85 százalékos növekedést mértünk.

Fotó: Hévíz TDM Egyesület

 

Emellett örömteli tendencia, hogy a közeli országokból is jelentősen nőtt a vendégforgalom: Szlovákiából 32, Romániából 23, Csehországból 21, Ausztriából pedig 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor.

A külföldi vendégek mellett honfitársaink utazókedve is változatlanul élénk maradt. A belföldi vendégforgalom a kilencből nyolc régióban növekedett tavalyhoz képest, ötben kétszámjegyű bővülést produkált. A Balaton forgalma például a tavalyi negyedével bővült. Februárban 322 ezer belföldi vendég 674 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, előbbi 11,3 százalékos, utóbbi 10,6 százalékos növekedést jelent.

A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel (4,45 milliárd Ft) pedig 19,4 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Ebben továbbra is nagy szerepe van a SZÉP-kártyának. A kereskedelmi szálláshelyi SZÉP-kártya-felhasználás februárban megközelítette az egymilliárd forintot, ami a tavalyi költést 22 százalékkal haladja meg. Optimizmusra ad okot, hogy az első két hónapban 20 százalék feletti mértékben nőtt a SZÉP-kártyákra feltöltött összeg is – hangsúlyozza a szaktárca közleménye.

A nemzetközi kereslet jelentős bővülése és az ugyancsak kiegyensúlyozottan növekvő belföldi turizmus együttes teljesítménye tehát igen erős évkezdetet eredményezett. 2016 első két hónapjában a vendégéjszakák száma (2,61 millió) 8,8 százalékkal, míg a szálláshelyek bruttó árbevétele (42,6 milliárd Ft) 7,3 százalékkal szárnyalta túl a tavalyi rekordév azonos időszakának teljesítményét.