Kétszámjegyű növekedés a közel-keleti légitársaságoknál

Forrás: MTI

 2016. szeptember 08. 13:57

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint júliusban növekedett az áru- és az utasforgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szervezet közleménye szerint árutonna-kilométerben mérve 5 százalékkal bővült az áruforgalom júliusban tavaly júliushoz képest. Tizennyolc hónapja nem volt példa ilyen mértékű bővülésre. A szállítók azonban ezt meghaladó, 5,2 százalékos mértékben emelték a kapacitásokat, ezért a járatok átlagos töltöttsége 0,1 százalékponttal 41,3 százalékra mérséklődött.

A legnagyobb mértékű bővülést az év eddigi részétől eltérően nem a Közel-Keletről, hanem Európából jelentették, ahol 7,2 százalékos volt a fejlődés. A Közel-Keletről 6,7 százalékos, a piac majdnem 40 százalékát kitevő Ázsia-Óceániából pedig 4,9 százalékos javulásról számoltak be.

Az utasforgalomban a IATA közel 270 taglégitársaságának jelentése szerint értékesített utaskilométerben mérve 5,9 százalékkal javult a szektor teljesítménye. Az áruforgalomhoz hasonlóan a cégek ennél 0,1 százalékponttal nagyobb, 6 százalékos mértékben növelték a kapacitásokat, ezért a járatok átlagos töltöttsége 0,1 százalékponttal 83,7 százalékra csökkent.

Kétszámjegyű növekedést csak a közel-keleti légitársaságok tudtak felmutatni, az ottani cégek 13,1 százalékos javulást produkáltak. Európában 4,1 százalékos, a piac legnagyobb szeletét, 31 százalékot birtokló Ázsia-Óceániában 9,8 százalék volt a javulás üteme.