Kétszázötven Airbus A320 neót vehet az indiai IndiGo légitársaság

Forrás: MTI

 2014. október 15. 15:30

Kétszázötven Airbus A320neo vásárlásáról írt alá szándéknyilatkozatot a gyártó India legnagyobb belföldi légitársaságával, az IndiGóval - közölte a toulouse-i cég szerdán az MTI-vel.

Amennyiben a szándéknyilatkozatot rendelésre módosítják, a neóra leadott rendelések száma átlépi a 3500-at. Az üzlet értékét nem közölték.

A közlemény idézi Aditya Ghosh-t, az IndiGo elnökét, aki azt mondta, az új gépek segítségével még szélesebb tömeg felé tudják kiterjeszteni a légi közlekedést, és egyben új munkahelyeket hoznak létre. A légitársaság korábban 100 darab jelenleg gyártásban lévő úgynevezett ceo (current engine option) és 180 neo típusra adott rendelést.
Az európai repülőgépgyár legújabb típusa, az A320neo szeptember 25-én szállt fel először, és ezzel kezdetét vette a berepülési program.

Az A320neo (new engine option) a mostani modell továbbfejlesztett, költséghatékony verziója, amelyre speciális szárnyvégeket (sharkleteket) szerelnek, ezzel csökkentve a légörvényeket, ennek segítségével pedig a fogyasztást. Emellett új, kisebb fogyasztású, de a jelenleginél jóval nagyobb átmérőjű és hatékonyabb hajtóműveket is kínál a neo típusokhoz az Airbus, amelyeket az amerikai Pratt & Whittney és az amerikai-francia CFM International szállít. Utóbbi gyártó a típus versenytársához, a Boeing 737 MAX típusához is szállít hajtóműveket. A toulouse-i gyártó számításai szerint az egy székre jutó költségek 20 százalékkal csökkenhetnek a mostani A320-asokéhoz képest.

A Boeing tájékoztatása szerint az ugyanebben a kategóriában lévő, szintén újgenerációs 737 MAX-ra eddig mintegy 2500 megrendelés érkezett, az első példány 2017-ben teljesítheti első kereskedelmi útját.