Kétszer annyi magyar nyaralt idén Horvátországban, mint tavaly

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 29. 16:50

Nyárbúcsúztató fogadáson ismertette az idei idegenforgalmi szezon eredményeit Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója.

Az Aria Hotelben megtartott eseményen elhangzott, hogy az E-Visitor rendszer 2021 első kilenc hónapjában (szeptember 28-ával bezárólag) Horvátországban több mint 442 000 magyar turistát regisztrált, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma több mint 2,4 millió volt. A vendégszámban 97, míg a vendégéjszakák számában 89 százalékos növekedés történt.

A turisták és az általuk realizált vendégéjszakák száma júliusban és augusztusban volt a legjelentősebb, a nyolcadik hónapban a magyarok több mint 2 millió vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban.

A magyar vendégek száma az idén a 2019. évi csúcsév azonos időszakában regisztráltnak a 71%-át, a vendégéjszakák száma pedig a 77%-át éri el.

Ivana Herceg a szezonzárón ismertette a legfrissebb forgalmi adatokat

Fotó: Turizmus.com / Révész Róbert

A magyar vendégszám és vendégéjszakaszám Tengermellék-Hegyvidék megye volt a legmagasabb, majd Isztria, illetve Split-Dalmát megye következik.

A legtöbb vendégéjszakát a következő úti célokban számlálták: Vir, Crikvenica, Rovinj, Poreč, Medulin, Rab, Zadar, Makarska, Krk, stb.

Évről évre egyre több magyar választja a hajós turizmust. Ebben a szegmensben a magyar piac 100% -os növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek tekintetében a tavalyi évhez képest a leglátványosabb, 133 százalékos növekedést a szállodák produkálták, noha a magyar turisták a legnagyobb számban - több mint 50%-ban - továbbra is a magánszálláshelyeket preferálják.

Az egyéni és a szervezett utak aránya továbbra is azt mutatja, hogy a magyarok szívesebben választják az egyéni utazásokat (75%), mint a szervezett utakat (25%)

 

A horvát turizmus teljesítménye

A járvány ellenére a horvát turizmus kiváló eredményeket ért el a nyári szezonban. Az első kilenc hónapban Horvátországot több mint 12 millió turista kereste fel, akik összesen csaknem 80 millió éjszakát töltöttek el az országban. Ezek az adatok azt mutatják, hogy Horvátországot biztonságos úti célként ismerték fel, amihez éppen aktuálisan előírt járványügyi intézkedéseket szigorúan betartó turisztikai dolgozók is hozzájárultak.

Az is elhangzott, hogy Horvátország idén 3 újabb Michelin-csillagos étteremmel gyarapodott – jelenleg 10 Michelin-csillagos vendéglátóhely várja az érdeklődőket.

A rendezvényen Mladenovics Anna, spliti kihelyezett magyar konzul is szólt a közönséghez, illetve Kisgyörgy Éva, a népszerű Travellina magyar blog szerzője számolt be horvátországi útjáról a megjelenteknek.

 

Októberi szezonhosszabbítás

A horvátországi utószezon egyik jeles momentuma az Idegenforgalmi Minisztérium és a Horvát Idegenforgalmi Közösség által életre hívott „A horvát turizmus hónapja" elnevezésű akció, melynek keretében október hónapban számos turisztikai látványosságot kínálnak majd kedvezményes, minimum 35 százalékkal alacsonyabb áron. Ezeket az ajánlatokat külföldiek is igénybe vehetik.