Kevés a taxi az ünnepnapokon

Forrás: turizmus.com

 2017. december 22. 11:18

Többet kell várni a taxikra a karácsonyi és az újévi ünnepi időszakban - mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke az M1 műsorában.

Az elnök szerint ilyenkor nemcsak a több utas, de a rossz időjárás miatt is kell többet várni a taxikra. Szólt arról is, hogy az országban 9500 taxisnak van engedélye, akik közül 5600-an a fővárosban dolgoznak.

Az Uber sem alternatíva már, miután az Európai Bíróság ítélete alapján minimálisra csökkent az internetes fuvarmegosztó szolgáltatás versenyelőnye. Immár ugyanis az Ubernek is a taxi szolgáltatókkal azonos szabályoknak, engedélyezési eljárásoknak és biztosítéki követelményeknek kell megfelelnie - hívták fel a figyelmet a KPMG könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadó szakértői.

Taxihiány vagy taxibőség

Fotó: turizmus.com

Szimler Gergő, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda ügyvédje elmondta: Budapesten ez a fix fuvardíj mellett a kötelező vizsgákat, az autókra vonatkozó minőségi előírásokat és a kötelező sárga szín alkalmazást is jelenti, de a cég versenyelőnye azokban az országokban is minimálisra csökken, ahol nem ennyire szigorú a szabályozás.

Az Uber a mostani döntéstől függetlenül olyan új felhasználói igényeket teremtett, amit ha egy szolgáltató nem tud követni, akkor hátrányba kerül azokon a piacokon, ahol a szabályozás nem erősen korlátozó.

Ez látható a magyar piacon is, hiszen Budapesten mára alapfunkció lett a mobilos rendelés mellett a mobil applikáción keresztüli kártyás fizetés és a kocsikövetés is - mondja Boros Árpád a KPMG közlekedési és gyártási szakértője.