Kevesebben voltak az ITB-n a reptéri sztrájk miatt

Forrás: turizmus.com

 2017. március 13. 19:46

Az 51. berlini turizmusbörze megerősítette szerepét a világ vezető utazási kiállításaként. A legfrissebb témák a geopolitikai krízisektől és katasztrófáktól a mesterséges intelligenciáig, egytől egyig vonzották a szakmai látogatókat, akikből viszont idén kevesebb volt.

Az ITB Berlin záróközleménye szerint a vásár nemzetközi szakmai látogatóinak száma lényegesen emelkedett, a 28 ezer delegált a maga 7,7 százalékos növekedésével rekordot döntött. Összességében azonban a berlini repülőteret megbénító sztrájk miatt az előző évhez képest kevesebb, 109 ezer szakmai látogatója volt a kiállításnak.

Az ötnapos szakmai kiállítás végén kijelenthető, hogy az üzleti partnerek személyes találkozása továbbra is kiemelten fontos, főképp a bizonytalanság és geopolitikai változások idejében. Talán a leggyakoribb téma volt – ez mind a 26 bemutató csarnokban felmerült – a technológiai fejlődés hatása a turizmusra, mely elképesztően felgyorsítja a piac változását. A másik téma, mely leginkább foglalkoztatta a kiállítókat és a látogatókat, az utazók egyre nagyobb igénye a biztonságra.

A díszvendég Botswana műsora az ITB megnyitóján

Fotó: itb-berlin.com


Március 8. és 12 között 184 országból és régióból több mint 10 ezer kiállító cég mutatta be termékét és szolgáltatásait mintegy 1092 standon a látogatóknak. A globális turisztikai szakmai kiállítás legújabb termékei és trendjei 160 ezer négyzetméteren voltak megtekinthetők. Az ITB emellett összesen 400 szakmai előadást kínált a résztvevőknek.

Kiemelkedőnek bizonyult a kiállítás vásárlóereje: a látogatók kétharmada úgy nyilatkozott, meggyőzték, hogy vásároljanak valamilyen turisztikai, utazási terméket. A vásárlók 80 százalékát azonnali döntésre tudták bírni, több mint egyharmaduk tíz millió euró felett költött.

A rivaldafény Botswanára vetült az 51. ITB hivatalos partnerországaként (díszvendégeként), amely Afrika legvonzóbb nyaraló desztinációjaként pozicionálta magát. Az első estén Botswana különleges nyitó ünnepséggel készült, amelynek keretében bemutatták a dél-afrikai ország fenntartható turizmusát, lenyűgöző növényvilágát, gazdag kulturális örökségét, valamint a szafari- és vadvilág-védelmi projekteket.

A következő ITB-t 2018. március 7. és 11. között rendezik meg Berlinben.

A 2017-es berlini ITB ideje alatt már folytak a következő turisztikai networking rendezvény, a Sanghajban tartandó ITB Kína előkészületei. A május 10–12. között megrendezésre kerülő kiállítás célja, hogy megerősítsék Ázsiai piaci pozícióját.