Kevesebbet utaznak ma a németek, mint két éve

Forrás: turizmus.com

 2022. július 18. 13:21

A németek idei utazási szokásait vizsgálta a MyPostcard a YouGov közvélemény-kutató intézettel közösen. A reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a járvány a németek utazási szokásaira is maradandó hatást gyakorolt.

A válaszadók csaknem fele (48%) ma kevesebbet utazik, mint két évvel ezelőtt. Az elmúlt évek hatása az úticél megválasztásában is érezhető – számol be a felmérés tanulságairól hírlevelében a Vimosz.

Németország és Európa továbbra is a németek kedvelt úti célja. A megkérdezettek 38%-a idén Németországban tervezi tölteni a vakációját. Az 55 évesek és idősebbek körében ez az arány 46%. 47% távolabbra is elutazik, de Európán belüli nyaralást tervez. Különösen a 18-34 évesek körében (55%) kevésbé népszerű a németországi nyaralás. A megkérdezettek mindössze 15%-a tervez idén hosszú távú utazást.

A rövid időn belül törölt járatok és az új utazási szabályok egyvalamire megtanítottak minket: rugalmasnak kell maradni a nyaralás tervezésénél. Ezért nem meglepő, hogy a németek többsége (54%) idén autóval tervez utazni – ez 30%-os növekedés a tavalyi évhez képest.

A németek ötöde arra számít, hogy 8 év múlva a metaversumban vagy virtuális valóság szemüveggel fedezi fel az idegen helyeket

Fotó: 123rf.com

Az autó mellett továbbra is népszerű utazási eszköz a repülőgép 39%-kal. Különösen a 18-34 évesek körében majdnem minden második utazó (46%) a repülést részesíti előnyben, azonban minden ötödik válaszadó azt mondta, hogy tudatosan kerülné a repülőgépes utazást – mind a hosszú, mind a rövid utak esetében (20, illetve 18%). Vonattal csak minden ötödik megkérdezett (22%) tervez utazni idén.

A német nyaralók tisztában vannak utazásaik környezetre gyakorolt hatásával: a megkérdezettek több mint egyharmada (40%) mondta, hogy utazásuk megtervezésekor a fenntarthatóság szempontja is befolyásolta őket. Ez az arány különösen a fiatalabb generáció (18-34 évesek) körében a legnagyobb, 47%. A szállás tekintetében 41% tartja fontosnak a fenntarthatóságot. Emellett a megkérdezettek több mint fele (57%) hajlandó magasabb költségeket is vállalni a fenntarthatóbb utazásért.

A YouGov 2020-as felmérése szerint a világjárvány előtt még 57% tartotta fontosnak a fenntarthatóságot az utazás megtervezésekor. Így ebben a tekintetben 17%-os csökkenés következett be.

A virtuális utazás is egyre népszerűbb. A németek ötöde (21%) arra számít, hogy 2030-ban a klasszikus módon történő utazás helyett a metaversumban vagy virtuális valóság szemüveggel fedezik fel az idegen helyeket – a 16 és 29 év közötti fiatalabbak körében még a negyedük (26%) is meg van győződve erről, a 65 év feletti idősek körében pedig 15%.

A virtuális kirándulások nyilvánvaló vonzereje ellenére a túlnyomó többség (87%) feltételezi, hogy a klasszikus, valós élményekkel teli utazás a jövőben is fontos ellensúlyt jelent majd a mindennapi élethez – derül ki a Bitkom digitális szövetség megbízásából több mint 1000, 16 éves és idősebb németországi lakos körében végzett reprezentatív felmérésből.