Kezdődik a Wenckheim-kerékpárút kialakítása

Forrás: MTI

 2020. július 28. 19:11

2,3 milliárd forintból elkezdődik a Wenckheim turisztikai kerékpárút kialakítása Békés megye székhelyén és környékén a Modern városok program részeként.

Szarvas Péter polgármester kedden, a városházán tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es gyorsforgalmi út szervizútján keresztül – a gyulai Harruckern–Wenckheim–Almássy-kastélyokat, és növeli a térség kerékpáros turisztikai forgalmát.

Az útvonal bejárásával az építészeti hagyaték mellett a Munkácsy-negyed és a békéscsabai bányatavak gazdag madárvilága is megtekinthető lesz, utóbbi helyen madárles is épül.

Kezdődik a Wenckheim turisztikai kerékpárút kialakítása Békés megye székhelyén és környékén

Fotó: 123rf.com

A pósteleki kastélyrom elé kronoszkópot telepítenek, amely megmutatja, hogyan nézett ki az épület homlokzata fénykorában. A teljes útvonalon pihenőhelyeket és úgynevezett „pumpapontokat” alakítanak ki.

Békés megyében 31 kastély van, ezekből 17-et a Wenckheimek építtettek.

A több mint tíz kilométernyi kerékpárút építését heteken belül elkezdi a kivitelező Hódút Kft., a szabadkígyósi szakaszhoz azonban egymilliárd forintot meghaladó forráskiegészítésre van szükség, amit jeleztek az államnak – mondta Szarvas Péter.

A Wenckheim-turisztikai projekt kivitelezése a tervek szerint jövőre véget ér.