Kezdődhet a nyár Salzburg tartományban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. május 16. 17:33

Kezdődjék a nyár Salzburg tartományban – ez volt a mottója az ausztriai tartomány nyári programkínálatát bemutató sajtóeseménynek a budaörsi Adler Étteremben.

Szerencsére az eső nem mosta el hétfőn délután Budaörsön a Salzburg tartomány nyári programkínálatának bemutatását felvezető e-bike túrát. Így aztán a csapat az e-bike-ok használatára vonatkozó tájékoztatót követően el is indult egy rövid barangolásra Erhard Zelmer, a SalzburgerLand Tourismus GmbH munkatársának vezetésével.

Majd a tartományi turisztikai ügynökség által a budaörsi Adler Étteremben szervezett sajtóeseményen elsőként Primož Kompan marketing menedzser beszélt a tartományról, kiemelve, hogy a nyár náluk rövid, a tél pedig hosszú, viszont változatos nyári programokkal várják 2023-ban is a magyarokat.

A salzburgi alpesi nyár idei hivatalos nyitóünnepségére június 25-én kerül sor a Salzburgi Lungau régióban található Brannteinerhütte és Kösslbacher Alm területén, a St. Margarethen feletti Aineckben.

A vendégváró hütték fontosságát Kompan külön kiemelte, ezek száma meghaladja az 550-et, közülük mintegy 170 hüttén sárgállik a salzburgi alpesi nyár minőségi védjegye. Ezeket a hüttéket szigorúan ellenőrzik, a vendég több látnivalóra és még színvonalasabb ellátásra számíthat, mint másutt, ugyanakkor ezek autentikus jellege is megmaradt.

A salzburgi alpesi nyár számos kiemelt túraajánlatot kínál, mint például az alpesi legelők túraútja. A 31 szakaszra osztott túraútvonal teljes hossza 350 kilométer, és a salzburgi Pongau 120 alpesi legelőjét érinti. A 25 pongaui település mindegyike völgyben fekszik, és tőlük tényleg minden út a magasban fekvő legelőkre vezet, sokszor erdőben, üdén csobogó források mentén. Az erdő fái alatt nincs olyan meleg, és ha megszomjaznánk, felüdít a források friss vize.

Az alpesi legelők túraútja többek között a Salzburgi Sportvilág (Salzburger Sportwelt) és a Hochkönig üdülőrégió tájain át vezet. Tetszés szerint bárhonnan elindulhatunk, és bejárhatjuk a túraút egy-egy szakaszát. Este visszatérhetünk a völgybeli szállásra, de ha kedvünk tartja, eltölthetjük az éjszakát valamelyik hegyi legelő hangulatos hüttéjében is.

Rövid, de élménydús a nyár az osztrák tartományban

Fotó: SalzburgerLand Tourismus

De érdemes programba iktatni például a hegyi tavak túráját is. Körülbelül 60 hegyi tó található Salzburgi Lungauban a bioszféra-rezervátumban. Felkutatásuk felér egy kincskereséssel. A hat tavat érintő háromnapos túra pompás erdőkben, vörös- és lucfenyők, cirbolyafenyők közt vezet.

Koch Ágnes – aki 21 éve népszerűsíti és koordinálja a sírégió kommunikációját – megjegyezte, hogy a felvezető, budaörsi kis túra ízelítőt adott, hogy Salzburg tartományban miként lehet túrázni. Elmondta, hogy az elmúlt években látványosan fejlődtek a kerékpárutak, a szálláshelyek, és minden korosztály megtalálja a maga számára legkedvezőbb infrastruktúrát. Már ötéves kortól.

Házigazdáink kiemelt hangsúlyt fektettek a BikeAlpin túrák bemutatására, népszerűsítésére a Hochkönig régióban. Állítják, a régió egy igazi MTB-paradicsom Salzburg tartományban, ahol akciódús flow-pályák és egy tökéletesen kiépített e-bike útvonalhálózat várja a bringásokat.

A „Nani & Mariedl” single trail pálya például közel öt kilométernyi tömény szórakozást kínál. Körülbelül 300 méterrel a Bürglalm hegyi állomás felett kezdődnek az összekötő pályák, és 572 métert haladnak lefelé hullámos terepen és szűk kanyarokban. A közepes nehézségi fokú pályákon olyan kalandban lesz részük, melynek során a környező hegyekre nyíló ragyogó kilátást is megtapasztalhatják.

Az elmúlt években látványosan fejlődtek a kerékpárutak a régióban

Fotó: SalzburgerLand Tourismus

Azok, akik még több flow-érzést szeretnének megtapasztalni, számos akadályt és kihívást küzdhetnek le a „Hochkönig” és a „One Natrun” flow-pályákon. Vagy tehetnek egy gyakorló kört az 54 méter hosszú pump trackkel rendelkező mountain bike ügyességi területen, és kipróbálhatják határaikat. Az új, 250 méteres Flow One Tec Sec technikai elemekkel és három kőfallal a jó megközelítési kanyarokért még több akciót kínál a kalandvágyó kerékpárosoknak.

Csomagok nélkül is lehet kerékpározni, ezt kínálja az úgynevezett Királytúra, amely izgalmas és változatos módon köt össze három falut: Maria Almot, Dientent és Mühlbachot. Hegyi kerékpáron vagy e-bike-on ez az egyedülálló kerékpártúra négy szakaszon keresztül vezet a Hochkönig hegyi világán. A Königstour egy része egyébként a 2015-ös Ironman világbajnokság útvonalán is végigvezet.

A BikeAlpin túrákra választható e-bike vagy klasszikus kerékpár is, keresettek a 2-3 órás, piknikes kirándulások, amelyeket egyébként a téli hónapokban is megszerveznek.

Erhard Zelmer a rendkívül népszerű kulináris túrákra is felhívta a figyelmet. A Bike & Hike kulináris királytúrák nemcsak a régió legszebb helyeit mutatják meg, de van lehetőség megkóstolni egy háromfogásos menüt is valamelyik hüttében. A menüsor válogatott a gyógynövényes finomságoktól kezdve a regionális ételeken át a pálinkákig számos ínyencséget tartalmaz. Az, hogy valaki e-bike-on vagy gyalog indul-e útnak, már csak ízlés kérdése.

Tapasztalata szerint a 3-4 napos túrák a legnépszerűbbek, a Hochkönigbe érkezők pedig előszeretettel választják az Eder szállodát. Rengeteg lehetőség van egyéni vagy családi túrákra a csodálatos természeti környezetben vezető utakon, ösvényeken, ám aki hosszabb kirándulásokat választ, annak javasolt vezetővel nekivágni.