Kézikönyv világutazóknak

Forrás: turizmus.com

 2016. november 17. 13:18

Hogyan vágjunk bele egy nagy utazásba vagy akár egy belföldi hosszú hétvégébe? Milyen szállást, repülőjegyet, utasbiztosítást válasszunk? Hogyan hozzuk ki a maximumot utazásunkból? Mindezeket és sok egyéb hasznos úti praktikát találunk Kisgyörgy Éva hiánypótló könyvében.

A Világutazók kézikönyve című kiadvány hitelességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Kisgyörgy Éva, azaz travellina – a travellina blog szerzője – immár 30 éve járja rendületlenül a világot, s eddig 112 országot sikerült megismernie.

A november 16-i könyvbemutató helyszíne stílusosan a Nyugati pályaudvar patinás királyi váróterme volt, valódi utazás érzését keltve a meghívottakban.

A könyv gyakorlati útmutatóként járja végig az utazás fázisait: az út tervezésétől a felkészülésen át egészen az indulásig, segít a legolcsóbb repülőjegyek és a legoptimálisabb szállások megtalálásában, sőt még arra is figyel, milyen tanácsot adjon azoknak, akik enyhe levertséget éreznek hazatérésük után. Útmutatásaival bárkiből könnyedén válhat világutazó, feltéve, ha tényleg ez a célja, és képes a hétköznapok lemondásaira is egy-egy különleges úti cél érdekében.

Külön fejezet foglalkozik azzal például, hogy mit csomagoljunk, mit hagyjunk otthon, egyáltalán hogyan tegyük magunkat külföldön is komfortossá a legkevesebb holmival. Ezek a kérdések szinte minden utazó legfőbb gondjai, mint az is, hogy mik lehetnek egy-egy utazás veszélyei, és hogyan lehet ezekre felkészülni. Ezért is javasolja például, hogy Afrika bizonyos részeire érdemes saját steril injekciós tűt vinni, ha bárhol hirtelen oltásra van szüksége az embernek. Ugyanilyen hasznos kelléke az útipoggyásznak az elosztó, hiszen a mobiltelefont és fényképezőgépet sok esetben egyszerre szeretnénk feltölteni, de gyakran csak egy konnektort találunk a szállásunkon, azt is a komód mögé rejtve.

A könyv egyik fejezete, az Ingyenszállások bemutatja – számos hasznos weboldal felsorolásával – azokat a költségkímélő megoldásokat, amelyek mindenki számára fontos tényezők, hiszen a szállás viszi el általában a költségek legnagyobb részét. Megtaláljuk a legjobb coachsurfing és home exchange oldalakat, és bátorságot meríthetünk az önkéntes és külföldi munkával foglalkozó fejezetekből is. De akár a blogoláshoz is kedvet kaphatunk, mert, ahogy travellina írja: „ha jól írsz és sokan követik az oldaladat, egész színvonalas szállodák is szívesen vendégül látnak.”