Kiállítás nyílt az IBUSZ-ról az MKVM-ben

Forrás: turizmus.com

 2018. március 04. 11:06

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt kiállításon szinte mindenki ott volt, aki valaha az IBUSZ-nál dolgozott.

Részt vett magas rangú, nemzetközi turizmussal foglalkozó diplomata, idegenvezetők, külföldi idegenforgalmi kirendeltségek hajdani vezetői, nemzeti turisztikai képviseletek igazgatói egyaránt. Akik pedig „igazoltan” voltak távol, azoknak egy perc néma csend járt.

Az IBUSZ története a magyar turizmus története – ahogyan Somogyi Zoltán, az UNWTO magyar főtitkárhelyettese fogalmazott megnyitó beszédében.  A márkanevet mindenki ismeri, ha nem is tudja, hogy az idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás szavak kezdőbetűiből áll.

Két magyar arisztokrata alapította 1902-ben, hogy 20-30 év múlva elindulhasson a tömegturizmus első hulláma. Az IBUSZ egyike a legrégebbi magyar vállalatoknak. amely – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett a szocialista érában is. Neve egybeforrt az idegenforgalommal.

Egy relikvia az IBUSZ múltjából

Fotó: turizmus.com

Maczó Balázs által rendezett kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét. Sok érdekességre bukkanhatunk a  fotókat, tablókat, tárgyakat nézegetve: kevesen tudják például, hogy az IBUSZ szervezte meg 1906-ban Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatalát…

A kiállítás anyagát egyébként nagyrészt a volt „ibuszosok” gyűjtötték egybe, saját emlékeikkel gazdagítva a tárlat anyagát.Ez a cég volt a fapados járatok egyik „feltalálója" – a harmincas években kilenc év alatt több mint egymillió utast szállítottak olcsón a cég „filléres vonatain". De mit csinált a legpatinásabb hazai utazási iroda azokban az években, amikor nem is lehetett nagyon külföldre utazni? Ahogyan az egyik plakátról kiderül, túrákat szervezett Sztálinvárosba… A mára fogalommá vált gulyáspartykat is az IBUSZ találta ki, maga a név is a cég tulajdonában áll.

A kiállítás szeptember 2-ig tart nyitva. Érdemes mindenkinek megnézni, aki kíváncsi az elmúlt 115 év turisztikai történelmére.

Kapcsolódó cikkek