Kiemelkedő ugrás a világ légi forgalmában

Forrás: MTI

 2016. november 07. 13:12

Szeptemberben a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint kiemelkedő mértékben nőtt a világ légi áru- és utasforgalma.

A IATA 260 tag légitársaságuk adatai szerint a szeptemberben értékesített utaskilométerben mérve 7 százalékkal nőtt az utasforgalom az előző évihez képest, ekkora mértékű bővülésre hét hónapja nem volt példa ebben a szektorban. A légi cégek 6,6 százalékos kapacitásbővítést hajtottak végre, a járatok átlagos kihasználtsága 0,3 százalékponttal, 81,1 százalékra javult.

Amint az év legnagyobb részében, úgy szeptemberben is a közel-keleti cégek forgalma nőtt a legnagyobb, 11 százalékos mértékben, de hasonlóan magas, 10,2 százalékos bővülést ért el a világ légi utasforgalmának 31 százalékát adó Ázsia-Óceánia is. Európában 5 százalékos javulást mértek.

Az áruforgalom is jó hónapot zárt, miután árutonna-kilométerben számolva 6,1 százalékos javulás figyelhető meg tavaly szeptemberhez képest - 2015 februárja óta nem nőtt ekkora mértékben a szektor. A legnagyobb növekedést (12,7 százalék) Afrikából jelentették, Európa 12,6 százalékkal lett a második, Ázsia-Óceánia pedig a harmadik 5,5 százalékkal. Dél-Amerikában folytatódik a visszaesés, szeptemberben 4,5 százalékkal zsugorodott a piac.