Kiemelkedően teljesít az UP

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. április 01. 15:24

91 százalékos load factor, évi 128 ezer utas, kétharmados piaci részesedés, heti 11 (időszakosan 12) járat, az Év Legjobban Fejlődő Légitársasága díj – ezekkel az impozáns eredményekkel zárta 2014-et az UP by El Al – hangzott el a légitársaság és Izrael április 1-jei prezentációján.

Egy éve üzemel Magyarországon az UP by El Al, mely az El Al low-cost leányvállalataként alacsony árakon kínál magas minőséget, szlogenjük, hogy az utasnak csak azért kell fizetnie, amire valóban igényt tart. Az utasok számára vonzó, hogy ingyenes a normálméretű kézipoggyász felvitele a gépre, a jegy helybiztosítást is tartalmaz, és az sem utolsó szempont, hogy nagyon jó menetrenddel közlekednek a járatok – sorolta Váradi János, az El Al magyarországi képviseletének vezetője az április 1-jei Izrael reggelin az Izraeli Kulturális Intézetben.

Az UP sok innovatív újítást vezetett be, egyre népszerűbb például az úgynevezett MATMID kártya, amely nemcsak egy „szimpla" törzsutaskártya, hanem kedvezményekre is jogosít, melyek a Danubius Hotels 22 szállodájában, LEGO-üzletekben, a La Bodegitában, a Kosher Shopban, a Spinozában és a PremiAir Simulation szimulációs központban használhatók fel.

Váradi János beszélt azokról az előnyökről is, amelyek a csoportok számára igénybe vehetők és megkönnyítik az utaztatók dolgát. Ilyen például, hogy 100 eurós depozitot kérnek és 14 nappal az indulás előtt kell csak befizetni a hátralékot, 10 százalékos létszámcsökkenés megengedett, 5 nappal az indulás előtt kell csak véglegesíteni a neveket, és a jegyben benne van a feladott poggyász díja is.

Az esemény egyben workshop is volt, az izraeli utaztatásban meghatározó tour operatorok jelentek meg kisebb standokkal, prospektusokkal, nevezetesen az MSE Tours, a Chemol Travel, a B. B. Tours, az OTP Travel és a TS Tours.

 

A prezentációt követően frappáns és személyes hangvételű beszédében a két ország szoros kapcsolatára hívta fel a figyelmet Ilan Mor nagykövet (képünkön). Kiemelte, Izrael állam megalapításában is nagy szerepe volt a magyarságnak, hiszen a magyar Herzl Tivadar volt a zsidó állam egyik megálmodója, s ma is több százezer magyar származású ember él kint. De ha az utazási irodáknak rá kell beszélniük az utast, hivatkozhatnak – a sok egyéb mellett – arra is, hogy felmérések szerint a bonyolult helyzet ellenére is Izrael lakosainak boldogságindexe az egyik legmagasabb a világon.

Végül a nagykövet személyes El Al-os kötődését is elárulta: a katonaságtól való leszerelése után egy évig stewardként dolgozott a légitársaságnál, amely kinyitotta számára a világot és a látókörét, rajta volt például azon az utolsó teheráni gépen is, amely üresen repült ki, hogy hazamenekítse a kint élő zsidókat. De a légitársaságnál dolgozott az ott megismert felesége is.

Ilan Mor szavai az utaztatók számára tényleg megszívelendők: sok szép hely van a világban, de Izrael egyedülálló, és valóban olyan úti cél, amelyről nem elég olvasni, két lábbal be kell járni. Az ország a magyar kiutazásban még most is nagy potenciált lát, pedig évről évre nő a magyar turisták száma. A bővülés tavaly 5 százalékos volt, míg 2012-höz képest a növekedés 30 százalékos.