Kiemelt biztonsági készültség a turistákkal teli Rómában

Forrás: MTI

 2016. március 23. 16:17

Bár Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, a hatóságok minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek a brüsszeli robbantásos merényletek után. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa húsvéti programja nem módosul.

A tavaszi szünet kezdetével Rómát ellepték a turisták: a Colosseumnál és a Szent Péter térnél szerdán mozdulni nem lehetett az olasz és külföldi látogatóktól. Ezek lesznek a római húsvét főbb helyszínei is.

A Corriere della Sera olasz napilap római kiadása szerint "páncélozott" az idei római húsvét: az olasz fegyveres erők és csendőrség páncélos járművei készenlétben sorakoznak a Colosseum körüli utcákban. A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján is ellenőrzik a hívőket és turistákat, akik a térre is csak fémdetektoros ellenőrzés után tudnak bejutni. A fémdetektorok a Szent Péter teret övező oszlopcsarnokban állnak.

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok nem tudnak Olaszországot fenyegető konkrét terrorista veszélyről. Ennek ellenére megerősítették az olaszországi repülőterek, pályaudvarok, metróállomások védelmét, ahol az eddiginél is több fegyveres katonát és rendőrt látni.

Olasz sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőrizzék. A római Leonardo Da Vinci repülőtéren pedig azt tervezik, hogy az utasokat és poggyászaikat már a repülőtérre történő belépés előtt ellenőrzik a légikikötőn kívüli biztonsági kapunál.

A La Repubblica úgy tudja, az olasz belügyminisztérium kizárja, hogy az ország területén "terrorcsoportok" készülnének merényletre, inkább "magányos farkasok" akcióitól tart. Az újság arról értesült, hogy a belügyminisztérium dzsihadista csoportokhoz köthető, rejtett internetes honlapokat talált, amelyeken Ferenc pápát keresztes harcosként ábrázolták.

A Vatikán közlése szerint azonban Ferenc pápa egyetlen egy húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. Az egyházfő szokása szerint golyóálló mellényt sem visel a tömegeseményeken.