Kiemelt kormányzati figyelmet kap az új magyar regionális légitársaság

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. szeptember 13. 17:33

A kormány fontos törekvése, hogy a Kárpát-medence nagyvárosai repülőgéppel is elérhetőek legyenek Magyarországról – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az Aeroexpress regionális légitársaság hétfői járatbejelentő sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente azt mondta, a Budapestet Kolozsvárral, Debrecent Kolozsvárral és Marosvásárhellyel összekötő járatokat indító légitársaság tevékenysége találkozik a kormány törekvésével, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást az anyaország és Erdély között.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a magyar állam az év elején átvette a debreceni repülőtér többségi tulajdonát és az a célja, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő, modern, nagykapacitású repülőtere legyen a régiónak. A kormány elkötelezett az Európai Unió által is támogatott járatfejlesztésben, és mindet megtesznek azért, hogy a most kezdődött próbaidőszak, "ne egyszeri, néhány hónapos álom, hanem velünk maradó valóság legye" – fűzte hozzá.Magyar Levente szerint mind az anyagi, mind a szakmai alapja megvan annak, hogy a debreceni repülőtér regionális jelentőségűvé váljon. E fejlesztéssorozat részeként hétfőn két új, speciális repülőtéri tűzoltó autót is átadtak a légibázison, a beruházás kormányzati támogatással valósult meg.

A külügyi parlamenti államtitkár meggyőződésének adott hangot, hogy a fejlesztések eredményeként a debreceni légikikötő milliós utasforgalmat lebonyolítani képes, nemzetközi és regionális repülőtérré válik.

A járatindítás alkalmából Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere és Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke is arról a lehetőségről beszélt, amelyet a regionális repülőjáratok jelenthetnek a térség üzleti életének és turizmusának fejlesztésében.

aeroexpress

Tűzoltóautók vízsugara alatt érkezik az Aeroexpress Embraer EMB-120 típusú repülőgépe a regionális légitársaság járatbejelentő sajtótájékoztatójára a debreceni repülőtéren

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Széles Diána szerint a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó turisztikai térség vonzó lehet az Erdélyből érkezőknek, míg Péter Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy Maros megye az ötödik leglátogatottabb régió Romániában, Szováta pedig a magyar turisták egyik kedvelt célpontja.

Somogyi-Tóth Dániel, a regionális járatokat működtető Aeroexpress Kft. ügyvezetője azt mondta, a magyar légi közlekedés az utóbbi tíz évben sokat fejlődött, százával közlekednek magyar lajstromú gépek Európában, de kevesebb figyelem jutott a regionális közlekedésre. Ezt az űrt hivatott pótolni az Aeroexpress Regional, amelynek résztulajdonosa a száz százalékban magyar tulajdonú BASe Airlines Zrt., és két magyar magánszemély. A BASe 31 éve van jelen a piacon és Európán belül jelentős tapasztalatokat szerzett a regionális repülésben – mondta.

Jelenleg három, egyenként harminc ember szállítására alkalmas Embraer 120 ER turboprop utasszállító gépük van. A már működő finnországi regionális járatok mellett az új járatok a Budapest–Kolozsvár–Debrecen–Marosvásárhely–Debrecen, illetve a Debrecen–Kolozsvár–Budapest útvonalon fognak közlekedni szeptemberben és októberben a hét három napján, hétfőn, szerdán és pénteken.

A Dehir.hu ehhez hozzáteszi, hogy a jegyárak irányonként 40 és 90 euró között mozognak és a Budapestet Kolozsvárral összekötő járatok menetrendje egy munkanap alatt oda-vissza teljesíthető utazásokat tesz lehetővé, ami az üzleti utasok számára értékes alternatívát jelent.