Kifizettetik a járat késését, törlését, túlfoglalását

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 15:40

A késő, törölt vagy túlfoglalt járatok után jogosan járó kártérítések behajtásában szeptembertől immár két cég is segíti az utasokat a magyar piacon a légitársaságokkal szemben.

Számítások szerint az utóbbi öt évben mintegy 297 ezer magyar utazott azon a 2300 járaton, amelyek több mint három órát késtek, illetve amelyeket töröltek vagy túlfoglaltak. Ezeknek az utasoknak a 97 százaléka még nem nyújtott be kártérítési igényt, a számukra még ki nem fizetett kártérítések teljes összege elérheti a 23 milliárd forintot.

 

A kártérítések behajtására szakosodott cégek valószínűleg azért is látnak jó üzletet a hazai utasokban, mert nálunk – sok más uniós országgal ellentétben – öt évre visszamenőleg nyújtható be reklamáció a légitársaságokhoz, és a magyar, illetve általában a közép- és kelet-európai utasok jellemzően nem szoktak élni ezzel a jogukkal.


 


 

Mire jogosult az utas?

A 261/2004 számú EU rendelet értelmében a három óránál többet késő, illetve a törölt vagy a túlfoglalt járatok utasai a jegy eredeti árától függetlenül pénzügyi kártérítésre jogosultak. A kártérítés összege a repülőút hosszától függ:

250 euró 1500 km-ig400 euró 1500 és 3500 km között600 euró 3500 km felett

A kártérítés minden európai repülőtérről induló járatra, illetve az európai légitársaságok által üzemeltetett, európai repülőterekre érkező járatokra érvényes.

 

 


 

 

Sikerdíjért dolgoznak

A magyar piacon tevékenykedő két cég abban segít, hogy az utas hozzájusson az őt megillető kártérítéshez (lásd keretes írásunkat). Az ügyintézést teljes egészében átveszik tőle, amihez nem szükséges más, csak az útlevél és a repülőjegy másolata, valamint egy megbízási szerződés. Az ügyfelek online, ingyenesen regisztrálhatják ügyüket a cégek weboldalán, a hazai alapítású Flight Refund eleve magyar nyelvű oldallal indult, a belga Claim it idén szeptemberi piacra lépésére időzítette weboldala magyar változatának elindítását.

Működésük nagyon hasonló abban, hogy mindketten sikerdíj fejében dolgoznak, azaz az utasnak csak akkor kell fizetnie, ha a légitársaságtól valóban sikerül behajtani a kártérítést. Mindegy, hogy ez egy egyszerű igénybenyújtás eredményeként azonnal, vagy hosszabb pereskedés után történik-e meg, a Flight Refund 30, a Claim it 25 százalékot kér a behajtott összegből.

Amikor befut hozzájuk egy igény, először a birtokukban lévő menetrendi adatbázisok alapján megvizsgálják, hogy a követelés tényleg jogos és védhető-e. Csak akkor vállalnak el egy ügyet, ha azt valóban nyertes kimenetelűnek látják, éppen ezért nagyon magas sikerrátával dolgoznak.

 

 


 

 

CÉGINFO

Fligth Refund: 2012-ben start-upként indult a magyar piacon, teljesen hazai kezdeményezés. Munkatársai Európa több országában szereztek tapasztalatot mind az utazási szektor, mind a pénzügyi és jogi követeléskezelés területén. Budapesti központtal működik.

Claim it: 2012-ben Ralph Pais holland–belga vállalkozó alapította. A cég ötlete egyik utazása alkalmával született, amikor a járatkésés nyomán utánanézett a légi utasok jogainak. Kiderült, Európában évente több millió utas mintegy hárommilliárd euró kártérítésre nem nyújt be követelést, s a kártérítésre jogosultak mindössze 7 százaléka érvényesíti jogait. A Claim it központja Brüsszelben található.

 


 

Előny a behajtó cégeknél

A Flight Refund egyedisége abban áll, hogy az utazási irodai partnerek számára egy egész Európában egyedülálló informatikai megoldást fejlesztett ki – tájékoztatott Zoltai-Szabó Anita ügyvezető. Ennek lényege, hogy az irodák utasai azonnal, már a járatkésés napján értesülhetnek róla, hogy ügyük kártérítésre alkalmas. A program integrálható az irodák weboldalába, azok az utazási irodák pedig, amelyek saját mobilalkalmazással is rendelkeznek, ezt be tudják építeni a mobilszolgáltatásaik közé. Így azonnal értesíteni tudják utasaikat, miáltal a negatív utasélményt máris egy pozitív gesztussal kompenzálhatják. A Flight Refund folyamatosan validálja az összes késő és törölt járatot.

 

Ralph Pais, a Claim it alapító-ügyvezetője azt reméli, a teljes európai lefedettség lehet az a piaci előny, ami miatt őket választják majd. Mivel egyre ismertebb a nevük a nemzetközi piacon, sok esetben jobb eredményeket tudnak elérni, mint mások, illetve olyan utasok esetében is sikerrel járnak, akik maguk nem boldogultak. Belgiumban eleinte az ügyek 80 százalékát bíróságra kellett vinniük, ma ez az arány már csak 50 százalék. A cég valamennyi piacán neves ügyvédi irodákkal dolgozik együtt.

A Claim it szintén keresi az együttműködést az utazási irodákkal is. Belgiumban már előkészítés alatt áll a megállapodás a belga utazási irodák szövetségével, hasonló együttműködésre hazánkban is nyitottak.

Bizonyos szempontból a profi visszatérítés-behajtók még segítik is a légitársaságok dolgát, hiszen így már előszűrés után, megfelelő előkészítettséggel kerülnek hozzájuk az ügyek, ami csökkenti az adminisztrációs terheiket.

 

Plusz szolgáltatás az utaztatónak

Értelemszerűen azoknak az utasoknak is jár a kártérítés, akik nem egyénileg vásárolták a repülőjegyüket, hanem utazás irodán keresztül, akár csomag részeként. Éppen ezért ők első körben az irodánál jelentkeznek a panaszukkal, és mindenképpen jó, ha az irodának van arra koncepciója, hogy ezt hogyan kezelje.

Ilyen megfontolásból ismerkedik a lehetőségekkel a Vista is. Józsa Jetta értékesítési vezető elmondta, eddig is érkeztek hozzájuk ilyen megkeresések. Mivel a sajtó rendszeresen felkapja a témát, arra számít, hogy a panaszok száma ugrásszerűen megnő a jövőben.

Hozzáadott értéket jelent, hogy az iroda eleve értesül a késésekről és törlésekről, így akkor is szólni tud az utasnak, hogy jár neki a kártérítés, ha ő ezzel nincs tisztában, vagy nem foglalkozik vele. Az általunk megkérdezett két nagy iroda, a Vista és az OTP Travel is úgy nyilatkozott, hogy elsősorban plusz szolgáltatásként kívánják ezt a lehetőséget felkínálni utasaiknak, ami akár az offline foglalás mellett is jó érv lehet. Így még annyi dolga sincs az ügyfelüknek, hogy a szükséges dokumentumokat leadja, mindent az iroda tud intézni helyette. Ugyanakkor ez nem ró az irodára sem plusz terheket, a munka dandárját a pénzvisszatérítő cég végzi el, méghozzá gyorsan és gördülékenyen, hiszen pontosan ismeri a folyamatot.

Az utazási iroda a sikeres kártérítés után jutalékot nem kap, viszont számára is ingyenes a szolgáltatás, ami kölcsönösen előnyös – teszi hozzá a Mikola György, az OTP Travel értékesítési és marketingigazgatója. Ők már letették a voksukat a Flight Refund mellett, de a gyakorlatban csak most indul az együttműködés.

Németh Andrea