Kikötőfejlesztések a Dunakanyarban csaknem egymilliárdból

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. október 30. 15:46

Komáromban, Esztergomban, Zebegényben, Visegrádon és Dömösön összesen több mint 900 millió forintból újulnak meg a kikötők jövő őszre. Több hajóállomás alkalmassá válik a szállodahajók teljes körű kiszolgálására, így a budapesti kikötőket is tehermentesíthetik majd.

A Dunakanyar kikötőfejlesztéseiről stílusosan a Dunán, a Budapest hajó fedélzetén számoltak be kedden sajtótájékoztatón.

A személyforgalmi kikötők projektjéhez 500 millió forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosít a kohéziós alapból és hazai költségvetési forrásokból, a fennmaradó 400 millió 570 ezret az érintett kikötőket üzemeltető MAHART PassNave Személyhajózási Kft. saját forrásból fedezi – közölte Schanda Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára.

Komáromban felújítják a rossz állapotú kiszolgáló épületet, és bekötnek egy új, az eddiginél nagyobb, 40 méteres úszóművet. A fejlesztés után a kikötő alkalmas lesz a nagy szállodahajók teljes körű kiszolgálására, az üzemanyagvételtől a szemétlerakásig.

Esztergomban már elbontották a korábbi, romos kikötői épületet, helyette egy impozáns megjelenésű új úszóművet telepítenek kikötői funkciókkal. Ezen kap helyet a jegypénztár, a váró és szolgáltatói helyiségek, a felső szintjén pedig egy 150 férőhely kapacitású rendezvénytermet is kialakítanak.

Idén csaknem 300 ezer turista érkezett szállodahajóval a Dunakanyar kikötőibe

Fotó: Facebook / MAHART PassNave Kft.

Zebegényben mederkotrással és a kikötőhöz vezető gyalogút megépítésével egészül ki a beruházás, hogy  a települést és a környező kiváló természeti adottságú területet be tudják kapcsolni a Dunakanyar hajós vérkeringésébe.

A nagymarosi oldal vonatközlekedéséhez kapcsolódó Dömös-átkelés állomás fejlesztésének célja, hogy a Duna bal partján is megteremtsék az utasok számára a kényelmi infrastruktúrát, továbbá ezen az oldalon is ki tudjanak majd kötni a 135 méteres szállodahajók.

Visegrádon a hajóállomás jelenleg három kikötővel működik, a projekt keretében egy új kikötő létesül a megnövekedett forgalom kezelésére. Fontos cél az is, hogy a negyedik kikötő az utóbbi években egyre inkább jellemző tartósan alacsony vízállás esetén is ki tudja szolgálni mind a menetrendi hajójáratok, mind a szállodahajókat, ezért a beruházás mederkotrásra is kiterjed.

A kikötőfejlesztésnek mindenhol része a parti környezet rendezése, parkolók létesítése (személyautók, kerékpárok, illetve buszok számára), utcabútorok és padok telepítése.

Schanda Tamás emlékeztetett, a kormányzat elkötelezett a turizmus fejlesztése, a belföldi szabadidős tevékenységek ösztönzése, a kirándulási lehetőségek bővítése mellett. A hajós fejlesztéseket több forrásból is támogatják. A Dunakanyarban – amely egyike a kiemelt turisztikai fejlesztési térségeknek – a dunai gyorshajózás megteremtésére a kormány 12,5 milliárd forintot különített el, a balatoni hajózásra 7 milliárd forint jut, a kompokat, réveket csak az idei költségvetésből 370 millióval támogatják – sorolta.

Idén csaknem 300 ezer utas érkezett szállodahajóval a Dunakanyar kikötőibe – tájékoztatott Spányik Gábor, a projektet megvalósító MAHART PassNave Személyhajózási Kft. ügyvezetője. Tájékoztatása szerint a tragikus dunai hajóbaleset nem vetette vissza a nemzetközi szállodahajók forgalmát, sőt az előző évhez képest 13 százalékos a bővülés.

A cég hajóival 35 ezer belföldi kiránduló utazott a Dunakanyarba – mondta el kérdésünkre.  A kikötőfejlesztések után a MAHART PassNave termékfejlesztéssel – pl. járatsűrítéssel, a Nagy-Dunaágban új járat indításával – is szeretné kiszolgálni az erősödő belföldi keresletet.

Völner Pál a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnökeként üdvözölte, hogy az állam a közlekedés fejlesztésével is élénkíti a turizmust. Azzal, hogy a Dunakanyar közúton, vasúton, hajóval, kerékpárral, illetve ezek kombinációjával jobban elérhetővé válik, erősödik a térség turisztikai vonzereje – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek

Strandfejlesztés 2.0

2019. július 25.