Kilencezredik repülőgépét adta át az Airbus

Forrás: MTI

 2015. március 23. 17:50

Kilencezredik átadott repülőgépét ünnepelte az Airbus Hamburgban, az A321-es típus a VietJetAir vietnami diszkont légitársaság flottájába került.

Az Airbus hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt tíz évben megduplázták az átadott gépek számát, most évi mintegy hatszáz gép gördül le a toulouse-i székhelyű cég végösszeszerelő soráról.

Az Airbus legelső gépét, egy kéthajtóműves, szélestörzsű A300B2-est 1974-ben adta át az Air France-nak, a gépet 1997-ben kivonták a flottából és megsemmisítették. A típus berepülési programjának első tesztgépét szintén szétszerelték, egyes elemeit Toulouse-ban, Münchenben és Le Bourget-ban tárolják. Ebből a típusból fejlesztették ki egyebek mellett a ma is gyártott A330-as szélestörzsű gépet.

A repülőgépgyártó 2014-ben 60 milliárd euró árbevételt ért el, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményük 6,1 milliárd euró, a nettó jövedelem pedig 2,3 milliárd euró lett. December 31-ével a csoport rendelésállományának értéke 857,5 milliárd eurót tett ki.