Kilencvenedik születésnapjára készül a pekingi Palotamúzeum

Forrás: MTI

 2015. március 02. 15:21

Bővíti látogatható területét és 18 új kiállítással is készül megnyitásának 90. évfordulójára idén a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város - számolt be az intézmény kurátora vasárnap.

San Csi-hszjang a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a kiállításra kerülő tárgyak több mint 80 százaléka teljesen új lesz a közönség számára. Az állandó és ideiglenes kiállításokról annyit árult el, hogy láthatók majd festmények, kalligráfiák, bronz- és agyagszobrok, jáde faragások, porcelánok és építészeti tervrajzok, továbbá a múzeumról készült régi fényképek mellett bemutatják a kulturális emlékek restaurációs, értékmegőrző módszereit is.

A palota teljes területének jelenlegi 52 százalékáról 65 százalékára emelik az érdeklődők által látogatható területet. Az új szektorok között lesznek azok a nyugatiak is, ahol annak idején a császár ágyasai éltek. A Tiltott Város négy fő kertjének egyikében, a császárnék lakhelyéül szolgáló Földi nyugalom palotájának kertjében augusztustól már sétálhatnak a turisták.

E palotában egyébként 400 egyedi műtárgyat is ki fognak állítani, állaguk megóvása érdekében pedig folyamatosan figyelemmel kísérik majd a levegő minőségét, hőmérsékletét és páratartalmát.

A kurátor az újdonságok közé sorolta még, hogy az épületegyüttes déli kapujánál lévő őrtoronynál az év második felében egy állandó, nagyméretű digitális kijelzőt is elhelyeznek, amelyen a múzeummal kapcsolatos ismeretterjesztő információkat tesznek majd közzé.

San elmondta, hogy az idegenforgalmilag "csendesebb hónapokra", decembertől áprilisig minden hónap szerdáján ingyenessé tették a belépést. Idén nem kell majd belépőjegyet váltania több mint 5 ezer tanárnak, főiskolai, egyetemi hallgatónak, katonának és rendőrnek, tavasszal pedig egy ingyenes napot kapnak az orvosok és az ápolónők is.
A Tiltott Város 1420-tól 1911-ig, csaknem ötszáz éven át volt a császári hatalom központja Kínában. Területe több mint 720 ezer négyzetméter, 980 épületből áll, 8707 kiállítóteremmel. A Palotamúzeumot 1925. október 10-én alapították, gyűjteményében több mint 180 millió műtárgy szerepel, évente több mint 15 millió ember keresi fel. A hagyományos kínai palotaépítészet remekművét 1987-ben vették fel az UNESCO-világörökség listájára.