Kilépnek a britek az Interrailből (frissítve) – végül mégsem

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 10. 12:41

2020. január 1-jétől Nagy-Britannia már nem lesz tagja az Eurail- és Interrail-rendszereknek – jelentették be a napokban. Majd a bejelentést követő erőteljes reakciókra visszatáncoltak.

Mindkét, régóta működő nemzetközi jegyrendszer igen népszerű az Egyesült Királyságban is, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy kedvezményesen járják be a turisták Európát, megvalósítva a korlátlan, határokon átívelő vasúti utazást.

Az 1959-ben bevezetett Eurail-bérleteket elsősorban a nem európai lakosoknak szánták, míg az 1972-ben indított Interrailt kifejezetten az európai utazóknak találták ki.

A Rail Delivery Group (RDG) – ez a cég fogja össze azokat a vállalatokat, amelyek az Egyesült Királyság vasúti közlekedését működtetik – közlése szerint az ország 2020-tól már nem vesz részt ebben a vasúti közlekedési szisztémában. Mindez jelentős hatást gyakorolhat a turizmusra és a közlekedési lehetőségek közötti választást erősen befolyásolhatja.

Alyn Smith skót politikus szerint a lépés „meglehetősen szomorú”. Majd hozzátette: „Meg kell állítanunk a Brexitet, mert attól tartok, mire észbe kapunk, késő lesz."

Mark Smith vasúti szakértő szerint viszont – aki a Twitteren a The Man in Seat 61 néven ismert – ez a lépés a „brit vasúti üzemeltetők döntése”, és nem a Brexitre vezethető vissza, mivel az Interrail nem más, mint a vasúti szállítási rendszer szereplői közötti kereskedelmi megállapodás.

A nemzetközi vasúti utazások közül egyre népszerűbbek azok a konstrukciók, amelyek egy út keretében több külföldi ország meglátogatását teszik lehetővé

Fotó: pixabay

A brit állampolgárok továbbra is megvásárolhatják az Interrail-bérletet, és utazhatnak vele Európa szárazföldi részén, de a jövőben külön jegyet kell fizetniük azért, hogy olyan helyekre is eljussanak, amelyet eddig a bérlet tett lehetővé és anyagilag fedezett.

A Nagy-Britanniába készülő európai utazók számára januártól a BritRail Passt ajánlják, amellyel keresztül-kasul vonatozhatnak Angliában, Skóciában és Walesben, nagyjából ugyanolyan áron, mint a jelenlegi, egész Európát, s benne az Egyesült Királyságot is lefedő Interrail-bérlettel – tette hozzá a Guardian cikke.

A magyar vasúttársaság aktuális közleménye szerint augusztus 15-ig még 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg az Interrail-bérletek, forintért és euróért is, a MÁV-START erre kijelölt nemzetközi pénztáraiban.

 

Frissítés: mégis maradnak

Az Egyesült Királyság vasúttársaságai továbbra is az Interrail-rendszerben maradnak – közölte az üzemeltetők csoportja. Két nappal a kilépésről szóló bejelentés után, a nagy felháborodás nyomán újraindultak a tárgyalások és megállapodtak, hogy mégsem lének ki az Interrailből a brit vasúttársaságok. A BBC híradása szerint a kilépés bejelentését követő "erőteljes reakció" fordította vissza a szerdai döntést.