Luxusszálloda, 5G és vízipark is lesz Kína első óceánjáróján – videó

Forrás: MTI

 2023. június 06. 13:52

Elhagyta a sanghaji hajógyári dokkot Kína első hazai építésű óceánjáró üdülőhajója. Az Adora Magic City nevű óriást várhatóan 2023 végén adják használatba.

A hajóépítők eddig a munka 93 százalékával végeztek, míg a belső terek kialakításában több mint 85 százalékos készültségi fokot értek el a hajóóriáson. A dokkban végzett tesztek után folytatódik a hajó építése, és a tervek szerint júliusban teheti meg az első próbaútját, majd augusztusban a másodikat.
A 323,6 méter hosszú és 37,2 méter széles Adora Magic City összsúlya 135 ezer tonna, befogadóképessége körülbelül 6000 ember. Terveztek bele egy luxusszállodát, mozikat és egy fedélzeti víziparkot is.
A hajón a szárazföldihez hasonló zökkenőmentes hálózati élményt kívánják biztosítani az utasoknak, wi-fi és 5G mobilhálózat is lesz a fedélzeten. A világon ez lesz az első hazai gyártású tengerjáró üdülőhajó, amelyen teljes 5G-s lefedettség lesz.

A 20 mentőcsónakkal felszerelt tengerjáró vészhelyzet esetén képes az összes utast evakuálni. A mentőcsónakokat jelzőberendezésekkel, bőséges élelemmel és ivóvízzel látták el, három-öt napig biztosítva a fedélzeten tartózkodók megélhetését.A tengerjáró tervezett menetrendje szerint a kiinduló állomás Sanghaj lesz, ahonnan Japánba és Dél-kelet Ázsia különböző országaiba tart majd, idővel pedig meghirdetik a tengeri selyemutat követő rövid és hosszabb kirándulásokat is – tájékoztatott Roger Csen, a hajót üzemeltető CSSC Carnival ügyvezető igazgatója.

Turisztikai szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy míg tíz évvel ezelőtt Kínában gyakorlatilag nem létezett a tengerjáró hajók piaca, 2015-ben egymillió kínai turista választotta az üdülés e formáját. A Cruise Lines International Association, a világ legnagyobb hajós körutazásokkal foglalkozó társasága szerint a kínaiak még csak most kezdenek beleszeretni ebbe a műfajba, 2019-ben a globális utasszám 8 százalékát (2,4 millió utas) tették ki, amivel a második helyen vannak a világon az amerikaiak után.

Kína második tengerjárójának építését is megkezdte 2022 augusztusában.

(Nyitó kép: Facebook / CSSC)