Kína QR-kód alapú globális utazási rendszer bevezetését javasolja

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. november 23. 10:35

Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, hogy egy olyan globális mechanizmusra van szükség, amely QR-kódok segítségével tenné lehetővé a nemzetközi utazások újraindulását.

„Arra lenne szükség, hogy tovább harmonizáljuk az egyes országokban alkalmazott irányelveket és sztenderdeket, és létrehozzunk olyan „gyors folyosókat, amelyek lehetővé teszik az emberek rendezett áramlását" – nyilatkozta a kínai elnök.

Javaslata szerint QR-kódok segítségével lenne ellenőrizhető az utazók egészségügyi állapota – írja a BBC.

Emberjogi szervezetek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kódokat politikai célú megfigyelésre is lehetne használni.

Kínában már évek óta használják fizetésre a különböző QR-kód alapú rendszereket

Fotó: 123rf

Hszi Csin-ping elnök a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-ak legutóbbi online konferenciáján javasolta a QR-kód bevezetését a nemzetközi utazások terén.

„A QR-kód alapján lehetne látni például, hogy az illető rendelkezik-e nukleinsav-alapú (PCR) teszteredménnyel" – idézi az elnököt a kínai hírügynökség.

Hszi Csin-ping további részleteket nem említett az elgondolással kapcsolatban, és arról sem beszélt, hogy a a globális rendszer mennyire hasonlítana a Kínában bevezetett QR-kódos rendszerhez, amelynek segítségével sikerült megfékezni a járvány terjedését az ország területén.

Kína februárban vezette be a rendszert, amelynek lényege, hogy a felhasználók a közlekedési jelzésekhez hasonló zöld, sárga vagy piros jelzést kapnak attól függően, hogy szabadon utazhatnak, vagy utazás után karanténba kell-e vonulniuk.

A kódot egyrészt a felhasználók által biztosított adatok alapján, részben pedig a „big data" által gyűjtött adatok elemzésével állítja ki a rendszer. A technológiát az Ant Financial nevű technológiai óriás fejlesztette ki, és Alipay, illetve a WeChat applikáción keresztül is elérhető.

Hszi Csin-ping elnök arról is beszélt a találkozón, hogy újra kell indítani a globális gazdaságot, helyre kell állítani a globális és ipari ellátási láncokat, ugyanakkor liberalizálni kell az orvosi kellékek kereskedelmét.

A nemzetközi utazások újraindítása ugyanakkor komoly kihívás elé állítja az országokat. A Hongkong és Szingapúr között ezen a héten megnyitni tervezett utazási buborékot például el kellett halasztani, miután Hongkongban váratlanul megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Hangzhou városában azt tervezik, hogy a QR-kód alapú szoftvernek egy állandósított változatát vezetik be, amelynek révén a lakosok saját „pontszámuk" lenne egészségügyi történetük, az orvosi ellenőrzéseik és szokásaik alapján.

Szingapúrban és Ausztráliában a QR-kódokat kontaktuskutatásra használják, a felhasználók be- és kijelentkeznek a felkeresett helyszíneken, üzletekben, éttermekben, munkahelyeken.