További európai országok állampolgárai utazhatnak vízum nélkül Kínába

Forrás: turizmus.com

 2024. január 22. 10:03

Bővült azon európai országok köre, amelyek állampolgárai vízummentesen utazhatnak Kínába.

Kína tavaly decembertől öt európai ország – Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország –, valamint Malajzia állampolgárait ideiglenesen, egy évre mentesítette a vízumkötelezettség alól.

Ezt a kört bővítették most Írország és Svájc állampolgáraival. A bővítés hírét Li Csiang kínai miniszterelnök jelentette be a múlt héten a davosi Világgazdasági Fórumon tett látogatása során.

Mao Ning külügyi szóvivő tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy az intézkedés célja a kínai és a külföldi állampolgárok kapcsolatainak kiemelkedő fejlesztése és a külvilág felé való magas szintű nyitás megkönnyítése.

A vízummentes beutazás legfeljebb 15 napra érvényes az egy évig tartó kísérleti program keretében.

Az ír és a svájci állampolgárok is vízummentesen utazhatnak be Kínába

Fotó: 123rf.com

Kína szigorú járványügyi intézkedései, amelyek többek között kötelező karantént írtak elő minden beutazó számára, közel három évig sok külföldit visszatartottak az országba történő belépéstől. Az előírásokat tavaly év elején oldották fel, de a külföldi látogatók száma még nem érte el a járvány előtti szintet.

Kína korábban Brunei, Japán és Szingapúr állampolgárainak engedélyezte a vízummentes beutazást, de ezt a járvány kitörése után felfüggesztették. Brunei és Szingapúr állampolgárainak újra nincs szükségük vízumra a belépéshez, de a japánoknak igen.

Az ország 2023-ban 35,5 millió külföldi be- és kiutazást regisztrált a bevándorlási hivatal statisztikái szerint. 2019-ben ez a szám 97,7 millió volt.

 

Rohamosan nő az európai foglalások száma

Ezzel együtt az európaiak érdeklődése Kína, mint turisztikai úti cél iránt jelentősen nőtt az elmúlt évben.

A szingapúri székhelyű Trip.com online utazási iroda adatai szerint az Európából Kínába irányuló foglalások száma 2022-höz képest 663 százalékkal nőtt, ami 2019-hez képest is közel 29 százalékos növekedést takar. Kína top 10 küldőországa között az Egyesült Királyság és Németország is szerepel. Az európaiak körében a legnépszerűbb kínai úti cél továbbra is Sanghaj, ezt követi Peking, Kanton és Sencsen. A feltörekvő úti célok közé tartozik a kínai Hainan-sziget déli végében található Sanya, valamint Csengtu, Szecsuan tartomány fővárosa.

A vízummentességen túl Kína a Trip.com-mal együttműködve kulturális és történelmi attrakciók népszerűsítésével is ösztönzi a beutazó turizmust. Ezenkívül a turisztikai infrastruktúrát is fejleszti az ország azáltal, hogy új technológiákba, útikalauzokba és e-fizetési rendszerekbe fektet be – írja a Euronews.