Nem lesz általános uniós tesztelési kötelezettség a kínai turisták számára

Forrás: turizmus.com

 2022. december 30. 11:54

Eltérő módon reagálnak az egyes országok egészségügyi hatóságai a bejelentésre, hogy Kínában eltörölték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat. Az utazások szempontjából rendkívül frekventált kínai holdújévkor várhatóan újra kínaiak tömegei indulhatnak el a nagyvilágba.

A szárazföldi Kínában még mindig rendkívül szigorú járványügyi szabályok vannak érvényben, bár a vezetés az országos tiltakozásokra reagálva már némileg lazított a zéró-Covid politikán. Így az enyhe tüneteket felmutató vagy tünetmentes fertőzötteknek a hónap eleje óta már nem kell állami intézményekben izolálniuk magukat, ezt megtehetik otthon is – írja a Euronews, amely összefoglalta a Kínában jelenleg az utazásokra vonatkozó szabályokat.

A határok továbbra is zárva maradnak a legtöbb külföldi előtt, de már enyhítettek a repülési tilalmakon, a tesztelési és karanténszabályokon. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tájékoztatása szerint már csak egy, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell bemutatni a repülőgépre történő beszállás előtt, korábban két negatív PCR-tesztre volt szükség. A korábbi tíz nap helyett pedig 8 napra csökkent a külföldről érkezők kötelező karanténideje, és a másodlagos kontaktokat már nem rögzítik, így sokan mentesülhetnek a karantén alól.

A novemberi bejelentés szerint nem alkalmazzák többé azt a rengeteget vitatott szabályt sem, amellyel egy-két hétre betilthatták a Kínába érkező repülőjáratokat, ha „nagyszámú” fertőzött utast találtak a fedélzeten. Emiatt gyakran az utolsó pillanatban töröltek járatokat, alaposan megnehezítve ezzel az utazók életét, akiknek nemritkán heteket, sőt hónapokat kellett várniuk arra, hogy újra helyet tudjanak foglalni egy Kínába tartó gépre.

 

Változások Hongkongban

Ami Hongkongot illeti, a város megszüntette a járványügyi beutazási korlátozásokat és a víruskövető alkalmazás használatának kötelezettségét. A városba érkezők már december 14. óta közvetlenül érkezésük után mehetnek éttermekbe, bárokba, edzőtermekbe, azelőtt ehhez három napot kellett várniuk. A könnyítés napokkal azután született, hogy a szárazföldi Kína lazított szigorú Covid-politikáján és valamelyest enyhítette a nemzetközi utazókkal szembeni korlátozásokat.

A hongkongi hatóságok decemberben bejelentették, hogy megszüntetik a nemzetközi érkezésekre alkalmazott „borostyánkód” szabályt. A városba érkezők mozgását többé nem korlátozzák, és december 29-ével megszüntették a kötelező érkezéskori PCR-tesztelést is. Korábban érkezéskor, majd érkezés után két nappal is tesztelniük kellett a látogatóknak.

Ezenfelül a város is megszüntette a lakosok és látogatók számára is kötelező Covid-19 bejelentkezési app használatát, amellyel a nyilvános helyekre – az edzőtermektől az irodákig – be kellett jelentkezni.

John Lee hongkongi városvezető azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi látogatók már nem jelentenek túlzott kockázatot a városra. „A kívülről behurcolt esetek fertőzési kockázata kisebb, mint a helyi fertőzéseké” – mondta.

A kötelező szállodai karantént már szeptemberben megszüntette a város. A maszkviselési szabályok azonban továbbra is fennállnak.

 

Nincs egységes uniós fellépés

Mindeközben Kínában ezekben a hetekben az elmúlt hónapok viszonylatában újra csúcsokat dönt, napi mintegy 30 ezer a regisztrált fertőzések száma. Az 1,4 milliárd lakosú ország december 27-én három, Covid-fertőzéssel összefüggő halálesetről számolt be, a december 26-i egyetlen eset után. Azonban ezek az adatok nincsenek összhangban a temetkezési vállalatok által közölt számokkal, sem a jóval kisebb népességű országok nyitás utáni tapasztalataival.

Az átlátható adatok hiánya több országot arra késztetett, hogy újra fontolóra vegye a járványügyi korlátozások bevezetését a Kínából beutazókkal szemben.

Japánban december 30-tól tesztelik a Kínából érkezőket, akiknek tünetmentesség esetén is karanténba kell vonulniuk, valamint korlátozzák a Kínába közlekedő és onnan érkező járatok számát is. Indiában, Tajvanon, Dél-Koreában és Malajziában ugyancsak kötelező tesztet írtak elő a Kínából érkezőkre.

Az Egyesült Államok közegészségügyi hatósága szerdán jelentette be, hogy 2023. január 5-től kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utazóra. Az olasz egészségügyi tárca pedig már szerda este elrendelte a Kínából érkező utasok számára a kötelező Covid-tesztet, miután a karácsonyi ünnepekre Olaszországba érkező kínai légi utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a Malpensa milánói repülőtéren. Az olasz hatóságok a vírusszekvenálást is előírják, de eddig nem találtak új vírusvariánst, az összes pozitív esetben az Olaszországban már jelen lévő omikron-variánst azonosították.

Miközben Olaszország felszólította az Európai Unió illetékeseit, hogy egységes szabályozást vezessenek be a Kínából érkező utazókkal szemben, az EU egészségügyi hatósága szerint erre nincs szükség – értesült a Deutsche Welle.

Hiába ugrott meg döbbenetes mértékben a koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, az Európai Járványügyi Hatóság (ECDC) szerint a Kínából érkező turisták kötelező tesztelése „megalapozatlan lépés lenne".

A hatóság közleménye szerint az omikron BF7-es variánsa, amely jelenleg Kínában tömegesen fertőz, már régebb óta jelen van az Európa Unió országaiban, és nem jelent növekvő veszélyforrást az egyébként is magasabb szintű immunitással rendelkező európai lakosságra nézve. Álláspontjuk szerint a kínai esetszámok növekedése nem fogja rontani az európai járványügyi helyzetet.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni azt nyilatkozta, hogy „elvárja és reméli", hogy Róma intézkedéseit átveszi az Unió többi országa is.

Pénteken Spanyolország is bejelentette, hogy tervei szerint a jövőben negatív tesztet vagy a teljes oltásról szóló igazolást kér a Kínából érkezőktől.

Németország pénteken még nem tervezte a kötelező tesztelés bevezetését a Kínából érkező utazók számára, viszont fontosnak tartotta a szigorú variáns-monitorozást. Ausztria pedig arra emlékeztetett, hogy a kínai turisták visszatérése Európába gazdasági előnyökkel jár a kontinens országai számára. Franciaország az illetékes minisztériumok péntek esti bejelentése alapján szintén bevezeti a kötelező tesztet.

Ugyancsak péntek este az Egyesült Királyság is bejelentette, hogy a Kínából érkezőknek a gépre történő felszállás előtt negatív tesztet kell bemutatniuk.

A holdújév 2023-ban január 22-én kezdődik Kínában, és mint ismeretes, ez az időszak rendkívül frekventált az utazások szempontjából. A CNBC értesülései szerint nagy utaztatói weboldalakon a kínai könnyítések bejelentése óta 5-8-szorosára nőtt a jegyfoglalások és a vízuminformációkra vonatkozó keresések száma, a leggyakrabban keresett úti célok Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália.

Január 8-ától újra utazhatnak a kínai turisták

Fotó: 123rf.com

 

A Statista adatai szerint 2019-ben Kína volt a világ legjelentősebb küldőországa, mint a turisták számát, mind az általuk elköltött összeget tekintve. Ez utóbbi elérte a 262 milliárd dollárt.

Több légitársaság már tervezi a bővítést Kína irányába, a Lufthansa már be is jelentette, hogy bővíti kínai járatainak számát.

A Reuters szerint azonban több hónapnak kell eltelnie, mire helyreállhat a kínai turistaforgalom: a légi járatok teljes körű indulása például nem várható 2023 májusa előtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hívta fel a figyelmet, hogy Kína lakosságának nagy részét továbbra is veszélyezteti a koronavírus, részben mivel alacsony az átoltottság, másrészt mivel nem elég hatékonyak a fertőzés ellen a hazai fejlesztésű vakcinák.