Kínai Újév: a legnagyobb exodus

Forrás: turizmus.com

 2019. január 30. 12:23

Közeledik a Tavaszi Fesztivál, amikor a kínaiak felkészülnek, hogy február 5-én megünnepeljék az új évet.

Rengeteg utazás és túra vezet az ünnepségekre, ezért is nevezik a legnagyobb exodusnak vagy a legnagyobb vándorlásnak az eseménysorozatot. És a roham meg is kezdődött, ismét rekordokra számítanak az ünnepségeken.

A becslések szerint legalább 3 milliárd utat tesznek meg a fesztivál idején. Ez mintegy 0,6 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az utak többségét autóval teszik meg (2,46 milliárd), míg 413 millió utazás történik majd vonaton, 73 millió pedig repülőn.

Mintegy 7 millió kínai turista utazik külföldre

Fotó: turizmus.com

Kína 10 új vasútvonalat nyitott meg decemberben, hogy megbirkózzon az utasok hatalmas tömegével. Ezek az új vonalak 29 ezer kilométerrel bővítették a már egyébként is a világ leghosszabb hálózatát, több mint 4700 szerelvénnyel. Az utazási csúcsban 532 ezer járat üzemel majd. Ez 10 százalékos növekedés a Patkány Évének ünnepségeihez képest.

Mintegy 7 millió kínai turista utazik külföldre a tavaszi Fesztivál ideje alatt 100 városból csaknem 500 célállomásra a világ több mint 90 országában. Tavaly 6,5 millió kínai utazott a tengerentúlra ebben az időszakban, míg 2014-ben ez a szám még csak 4,7 millió volt. A délkelet-ázsiai országok lesznek a legkedveltebb úti célok, Thaiföld és Indonézia van a kívánságlista élén.

Az olyan városokból, mint Peking, Sencsen, Dongguan várható a legnagyobb kiáramlás az ott dolgozó vendégmunkások nagy száma miatt. De hasonlóan nagy mozgás lesz Sanghajban, Csengcsouban és Kantonban is – jelentette a kínai technológiai vállalat, a Tencent.

A kínai utazók többsége (53%) 18 és 30 év közötti, 24 százaléka pedig 31 és 40 év közötti ebben az időszakban, vagyis az újévi ünnepek alatt. Ez eltér a világ más tájaitól, mert ott a fiatal, vagyis 40 év alatti utazók aránya kevesebb, mint 25 százalék.