Kínai versenytársat kapott az Airbus és a Boeing

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. október 11. 14:51

Hamarosan forgalomba állhat az első kínai gyártmányú repülőgép. A C919-es típusjelű sugárhajtású utasszállító ugyanis megkapta a forgalomba helyezéshez szükséges hatósági engedélyeket – ezek egyelőre csak Kínára érvényesek.

A hivatalos típusengedély birtokában megindulhat az első, kínai tervezésű utasszállító repülőgép sorozatgyártása. A C919-es néven bemutatkozó keskenytörzsű gépmadár, amelynek gyártója a Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), a Wall Street Journal információi szerint versenytársa lehet a hasonló nagyságú amerikai és európai típusoknak – vagyis a Boeing és az Airbus keskenytörzsű gyártmányainak. Ebben az ár is meghatározó lehet: egy C919-es listaára 99 millió dollár, míg a hasonló Airbus A320 neo egy példányát 128 millióért adják.

Idén már repülhet

A középhatótávú, és 168 utast befogadni képes repülőgép gyártási előkészületei  még 2007-ben indultak. A kínai vezetés célját ezzel kapcsolatban Hszi Csin-ping elnök fogalmazta meg, amikor kijelentette: Kína akkor lesz igazi nagyhatalom, ha személyszállító repülőgépet is képes gyártani. Ez most, számos kudarcot követően megvalósulni látszik: a COMAC által előállított  C919-es első példányát a China Eastern Airlines veszi át még ebben az évben, és további négy darab érkezik 2023-ban. A menetrendszerinti forgalomba  ugyanakkor csak lassan,  várhatóan egy év múlva állhatnak a “Made in China” repülők, mert a személyzet kiképzése, a szervízhálózat felállítása időigényes feladat. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti terv, miszerint az új gép kizárólag kínai gyártmányú részegységekből álljon egyelőre még álom maradt. A C919-esek egyes fontos alkotórészei – így elsősorban a repülésbiztonságot szolgáló egységek – továbbra is amerikai és nyugat-európai gyárakban készülnek.

A kínai gyártmányú repülőgép hamarosan forgalomba állhat

Fotó: COMAC

Hatalmas rá az igény

A három nagy kínai légitársaság közül egyelőre csak a China Eastern jut hazai gyártású repülőgéphez. A többiek  – és a China Eeastern is – idén júliusban irtak alá az Airbusszal szerződést 300 darab repülő szállításáról. Az üzlet értéke ugyanis 37 milliárd dollárt tesz ki, de még így is jóval elmarad a várható hatalmas megrendelésektől. (A Boeing szállításait a 737 Max típussal kapcsolatos problémák hátráltatják. Két katasztrófát követően ugyanis leállt ennek gyártása, és megingott a gyártóba vetett bizalom is…) A kínai polgári repülés 2041-ig megkétszerezi a jelenlegi flottát, ami azt jelenti, hogy a jelölt időpontig  8485 új gép beszerzése szükséges – ezek jelentős része a belföldi forgalom igényeire méretezett  keskenytörzsű, C919-es kategóriájú repülőgép lesz. A gyártó  kínai COMAC ezt az igényt igyekszik majd kielégíteni – hazai gyártásból.

A gond csupán az, hogy a belföldi forgalom az elmúlt három évben alaposan lecsökkent a Covid-járvány miatt. Az idei első félévi statisztikák is nagyon rosszak: a három legnagyobb kínai légitársaság vesztesége meghaladta a 7 milliárd dollárt, és az előrejelzések sem  biztatnak sok jóval. A beutazó turizmus továbbra sem nő, az utazási korlátozások pedig fékezik a belföldi utazásokat, ráadásul a kerozinárak továbbra is magasak – mindezek miatt egyelőre nincs jelentős előrelépés a gépbeszerzések területén sem. A piacot az Airbus uralja, és mérsékelt sikerként értékelhető a C919 bemutatkozása is.

A kínai gyártmányú gépek közül a 2016-ban bemutatott ARJ21 nem aratott üzleti sikert. Sem európai, sem amerikai repülési engedélyt nem kapott, éppen úgy, mint az MA60-as, még szovjet tervezésű, turbólégcsavaros utasszállító repülő még az elmúlt század végén.

 

Előretörő kínai légitársaságok

A kínai légitársaságok az elmúlt évtizedben alaposan előretörtek a világpiacon. Méretét tekintve a legnagyobb a China Southern Airlines, amelyet a China Eastern és az Air China követ. A korábban Budapestre is járatot üzemeltető Hainan Airlines az ötödik legnagyobb kínai cég. A távol-keleti ranglistát vezető kínai cégek forgalmának meghatározó részét a belföldi forgalom teszi ki, de folyamatosan nő a ázsiai és a tengerentúli járatok részaránya. Hírügynökségi jelentései szerint a kínai légiforgalmi cégek az idei év első felében már elérték a pandémia előtti forgalom szintjét. A China Eastern tavalyi árbevétele 13,5 milliárd dollárt tett ki.