Kirándulási alternatívák a Normafa helyett hétvégére

Forrás: turizmus.com

 2020. december 03. 13:25

57 gyalogtúra, 32 kerékpártúra és 60 látnivaló szerepel azon a listán, amely segít elkerülni a természetjáróknak a zsúfolt helyeket és enyhíti a Normafa körüli hétvégi terheltséget.

A Magyar Természetjáró Szövetség segíteni szeretne a fővárosi természetkedvelőknek abban, hogy hétvégi sétáikat és kirándulásaikat ne a megszokott és már-már élvezhetetlenül tömegessé váló helyeken tegyék meg, hanem valódi kikapcsolódást és feltöltődést átélve túrázhassanak eddig kevésbé ismert helyszíneken.

A Természetjáró.hu oldalon található az az összeállítás, amelyben budapesti és Budapest környéki gyalogos- és kerékpáros túrák, a járvány idején is nyitva tartó látnivalók, kilátók, panorámapontok, tanösvények és akadálymentes túrák böngészhetőek, tervezhetőek és letölthetőek.

A Budapest környékén ajánlott gyalogtúrák egyik helyszíne: kilátás a Kevélyekről

Fotó: Farkas Péter / MTSZ

A kényszerű bezártság idején egyre többeknek támad kedvük túrázni, felkeresni egy régóta kinézett látnivalót, vagy csak egy könnyű kirándulást tenni a jó levegőn, nem messze a lakhelyüktől. Mostanában olyanok is útnak indulnak, akik a koronavírus-járvány előtt ritkán tették. Budapesten ezért különösen erősen koncentrálódik a tömeg a népszerű, jól ismert és könnyen megközelíthető zöld területekre, elsősorban a Normafa – ahonnan a kerületi önkormányzat már eltanácsolta a kirándulókat –, a Hármashatár-hegy és a Margitsziget környékére, így egyre nehezebb elkerülni a tolongást. A frissen készült és folyamatosan bővülő digitális tartalommal az MTSZ enyhíteni kívánja a természetterhelést, a fenntarthatóságra és a túrázók felelősségére is felhívva a figyelmet.

A honlapon mindent könnyen beazonosítható ikon jelöl – a gyalogtúrákat például egy zöld háttérben sétáló emberke (erre kattintva rögtön látható is a nyomvonal és a táv a térképen), míg a látnivalóknak bordó ikonja van.

Mind a túrákhoz, mind a látnivalókhoz részletes leírás és képgaléria tartozik, a Megközelítés fül pedig az odajutásról ad információt. A családbarát, néhány kilométeres sétáktól kezdve a nagyobb szintkülönbségű, hosszabb túrákig bárki megtalálhatja a hozzá illő útvonalat a folyamatosan bővülő kínálatban.

Az ingyenes, a navigációt is megkönnyítő, már 230 ezres letöltésnél járó  Természetjáró appnak köszönhetően, amelyben az összes tartalom szerepel, az ismeretlen tereptől sem kell tartani. Aki pedig nemcsak Budapest környékén, hanem az ország egész területén keresne túrákat, annak itt érdemes böngésznie – ezen a felületen lehetőség van a szűrésre a táv és más paraméterek szerint is.