Kirúgták a veterán pilótát, mert nem volt jogosultsága

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. március 14. 13:28

Húsz évig repült érvényes céges szakszolgálati engedély nélkül a South African Airways első tisztje, közölte a cég johannesburgi sajtó irodája.

A közlemény szerint William C. valamivel több, mint húsz éven át repült érvényes légitársasági szakszolgálati engedély nélkül, csupán a közforgalmi vizsgával. Ez a típusú szakszolgálati engedély feljogosít arra, hogy a repülőgép vezető szolgálatba álljon, de bizonyos cégek még e mellett megkövetelik a vizsgát a saját vállalati rendelkezéseikből is. A közforgalmi vizsga azonban az SAA  légitársaságnak nem elegendő, mert ezen kívül a cég saját, Airline Transport Pilot SAA speciális ismereteiből is külön vizsgát kell tenni a jelölteknek, egy év gyakorlati munka után, legfeljebb 5 éven belül.

Az első tiszt 15.700 órát repült az utóbbi 20 évben, és nagy valószínűséggel még tovább is folytathatta volna a munkáját, hogy ha egy közelmúltbeli járat során ki nem derül ennek a vállalati vizsgának és az ismereteknek  a hiánya. Történt ugyanis, hogy az SA-260 számú Johannesburg-Frankfurt járata az útvonalon Svájc felett a hátszél miatt komolyabb sebességnövekedést ért el, melyet a gép automatikus irányítása - helyesen – veszélyhelyzetnek minősített, és az éppen akkor a repülőt irányító első tisztnek fogalma sem volt arról, hogy erre az esetre mi áll a cég légi üzemeltetési szabályzatában.

Fizetését is vissza kell adnia a pilótának

Fotó: turizmus.com

A kapitányi beavatkozás ugyan megelőzte a bajt, de a visszaérkezés utáni parancsnoki jelentést követően a repülési igazgató által elrendelt vizsgálat kiderítette a 20 éve fennálló hiányosságot. Ezért azonnal felfüggesztették állásából az 1994 óta repülő első tisztet, és a fegyelmi bizottság határozatában kötelezte az elmúlt 20 évben felvett illetményének, valamint kamatainak a visszafizetésére.

A csalással vádolt pilóta viszont nem hajlandó fizetni. Beperelte a céget, mondván, az elmúlt években nem volt panasz a munkájára. Bár kiderült az említett mulasztás, de ő hajlandó az Airline Transport Pilot SAA tárgyból, valamint a cég előtte is ismert és munkájában eddig is alkalmazott speciális követelményeiből utólag vizsgát tenni. A pilóta továbbra is eredeti beosztásában dolgozna, még akkor is, ha az a bizonyos öt év gyakorló időszak most újból kezdődne. Az említett eset kapcsán az SAA-nál extra gyorsasággal felülvizsgálták az összes pilóta jogosultsági, egészségügyi és egyéb okmányait, de hasonlóan kirívó esetet nem találtak.