Kis csoportoknál is nagy segítség a tour guide készülék

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. január 25. 12:19

A pandémia nyomán fokozatos átalakulást érzékel az utazási szokásokban Molnár Anita, a vezeték nélküli tour guide készülékek bérbeadásával foglalkozó TourGuideSystem.hu ügyvezetője. Interjú.

A világjárvány számos területen érintette az idegenforgalmat és az ahhoz kapcsolható szolgáltatásokat. Önöknél hogyan csapódott le az igények megváltozása?

A biztonságos távolságtartás először előírás lett, majd beépült a mindennapjainkba. Ez visszatükröződik például abban is, hogy olyan esetekben is igényelnek tour guide készüléket, amelyekben korábban nem volt jellemző. Például kisebb létszámú csoportok, hogy a távolságtartás miatt az idegenvezetőtől, tárlatvezetőtől távolabb állók is jól hallják a szavait. Egyre több jelzés érkezik arról, hogy egyes országok a beutazó csoportok számára előírják az ilyen típusú eszközök használatát a távolságtartásra hivatkozva. Ugyanez az igény tapasztalható a Magyarországra érkező csoportok esetében. Természetesen az egészségügyi biztonsághoz hozzátartozik a fertőtlenítés és az egyszer használatos fülhallgatók biztosítása is.

 

Milyen tendenciák olvashatók ki az elmúlt hónapok forgalmi változásaiból?

A viszonylag kedvező, bár a pandémia előtti forgalomtól messze elmaradó őszi és karácsonyi időszakot követően nagyon csendes évkezdésünk van. Kevés a külföldi vendég, a hideg idő pedig a magyar csoportoknak szervezett városnéző sétáknak sem kedvez. Összességében fokozatos átalakulást veszünk észre az utazási szokásokban, egyelőre nem tudni, hogy ez átmeneti vagy tartós állapot-e. Az aktívabb elmúlt hónapokat figyelembe véve azt tapasztaltuk, hogy a csoportok létszáma alacsonyabb, jellemzően húsz fő körüli.

A helyi lakosoknak szóló tematikus városnéző séták egyre népszerűbbek, és a minőségi szolgáltatáshoz az idegenvezetők egyre gyakrabban veszik igénybe a tour guide készülékeket. Érezhető az is, ha egy népszerű kiállítás veszi kezdetét: ilyenkor a korábbiakhoz képest megnő a megrendelések száma a csoportos tárlatvezetésekhez.

A pandémia alatt felértékelődött a tour guide készülékek szerepe a csoportos vezetéseknél

Fotó: 123rf.com

A vezeték nélküli készülékek évek óta jelen vannak a turizmusban. Hogyan alakították át az idegenvezetés gyakorlatát?

A tour guide rendszereknek köszönhetően az idegenvezetők, túravezetők magasabb színvonalú szolgáltatást tudnak nyújtani, és egyben megkönnyítik a saját munkájukat is. Aki már beszélt huzamosabb ideig több ember előtt, az tudja, hogy egy idő után a hangszálak elfáradnak, amit tovább nehezít az utcai zaj vagy egy másik társaság okozta hangzavar.

Mindig akadnak a csoportból, akik nem hallják az információkat, vagy éppen fotózás miatt lemaradnak a többiektől. Múzeumokban, templomokban nem illik hangosan tárlatot vezetni, ami ugyancsak megnehezíti a szakemberek munkáját. A hasonló akadályok leküzdésére fejlesztették ki ezeket a készülékeket. Sokkal egyszerűbb normál hangerővel beszélni, mint kiabálni, a résztvevőknek pedig nagyobb szabadságot ad, ha egy időben hallják az ismertetőt, nézik a látnivalókat, s közben fotózhatnak is, akár kissé eltávolodva a többiektől.A városnéző túrák, körutazások, hajóutak, természetjáró túrák mellett egyre több sí- és snowboard-oktató is használja ezeket a készülékeket, mivel így könnyebben adhatnak instrukciókat, akár nagyobb távolságból is. De a hivatásturizmus területén is alkalmazzák, főként kisebb költségvetésű meetingeken, konferenciákon akár hangosítás helyett, vagy néhány külföldi résztvevő esetén a tolmácsolásnál.

Előfordul, hogy színházi előadást narrálnak a készülékek segítségével, ugyancsak külföldieknek vagy vakoknak, gyengén látóknak. A múzeumi vezetéseknél a látássérülteknek is nagy segítség, ha a tárlatvezető élő szóban le tudja írni a kiállított tárgyakat. A nagyothallók részére is történt fejlesztés, ők egy speciális fülhallgatóval tudják összehangolni a hallókészüléküket az eszközzel.

 

Milyen irányban fejlődhet tovább ez a szegmens?

A digitalizáció ezen a területen is fokozatosan tör előre. Több, telefonra letölthető applikáció is működik már kisebb-nagyobb sikerrel, ezekhez azonban a résztvevőknek okostelefonnal és internet-hozzáféréssel kell rendelkezniük. Bár ezek a feltételek ma már természetesnek tűnnek, a gyakorlatban mégis olykor hiányoznak. De az biztos, hogy a jövő ebbe az irányba mutat.