Kisvasúttal a Nagy-Hideg-hegyre?

Forrás: MTI

 2018. július 29. 09:50

A Kemencei Erdei Múzeumvasút kisvasúti napján elhangzott, hogy akár a Nagy-Hideg-hegyi sípályáig lehetne vezetni a kisvasutat.

A kormány több mint kétmilliárd forintot hagyott jóvá kisvasútfejlesztésre tavaly - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton a Pest megyei Kemencén.

Sölch Gellért a Kemencei Erdei Múzeumvasút kisvasúti napján közölte, a kisvasutak népszerűek Magyarországon, évente 150 ezer látogatót vonzanak.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Fotó: Kemencei Erdei Múzeumvasút Fb-oldala

Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta, hogy még az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában épült meg az a Triglav gőzmozdony, amelyet a kemencei kisvasúti egyesület munkatársai fel szeretnének újítani, és mivel a Triglav Szlovénia legmagasabb hegye, ez különösen fontos a szlovéneknek. Robert Kokalj kitért arra, hogy jelenleg a két országnak két fontos közös projektje is fut: az önvezető autók zalaegerszegi tesztpályájának létrehozása, valamint a szlovéniai második nagy vasúti pálya megépítése, amely a koperi kikötőt köti össze a hátországgal, és Magyarország számára is stratégiailag fontos, mivel közeli kijutást jelent az Adriára.

Pongrácz János László, Kemence független polgármestere arról beszélt, hogy 108 éve a község szerves része a vasút, amely sokáig fontos megélhetési forrása volt az ott lakóknak. Ezt a szerepet mára egyre inkább a turizmus és a vendéglátás veszi át, amelynek szintén meghatározó része a kisvasút. Ha a Nagy-Hideg-hegyi sípálya is elérhető lenne kisvasúton, az nagyban segítené a helyiek életét - fűzte hozzá a polgármester.

Kapcsolódó cikkek

Nappal túra – este buli

2018. július 11.