Kiszervezett vízumok

Forrás: turizmus.com

 2016. március 06. 12:27

A turizmus és a vízumrendészet problémái ugyanazok, és mindkét fél ugyanazokat a megoldásokat is keresi – mutatott rá Bencsik Zita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályának vezetője a MUISZ szervezésében tartott beszélgetésen.

Az utazási irodák képviselőivel már többször konzultáló szakember többek közt elmondta: ha a vízumköteles turista vagy csoport körutazásra érkezik Európába, annál a külképviseletnél kell vízumkérelmüket beadni, amely országban a legtöbbet tartózkodnak.

A vízuminformációs rendszer biztonságos, biometrikus azonosításon alapul, de megköveteli a személyes jelenlétet, épp ezért, nem elegendő csak a fővárosokban biztosítani a kérelem lehetőségét. A kiszervezést persze számos országban más tényezők – a hatalmas távolságok mellett például munkaszervezési vagy éppen technikai okok - is indokolják, de csak úgy lehet külső céget a folyamatba bevonni, hogy a biztonsági adatok ne kerüljenek ki, és a partnernek meg kell felelnie a nagyon szigorú kritériumrendszernek is. A kiszervezés egyébként az eddigi adatok szerint igen hatékonyan működik, és számos helyen jelentősen megnőtt a vízumigénylők száma – Törökországban például fél év alatt ötezerrel több új vízumot adtak ki segítségével.

A rendszer immár világméretű lefedettséget ért el, ám piaconként eltérő módon működik. Míg például Kazahsztánban a fővárosban az osztrákok látják el Magyarország képviseletét, addig Almatyban mi 9 országot képviselünk. Oroszországban viszont a helyi „FedEx"-szel kötött szerződés segítségével immár országszerte számos ponton lehet személyesen vízumkérelmet benyújtani. A legújabb fejlemény pedig, hogy február 29-től a Kína és az EU közötti egyezmény értelmében a diplomáciai útlevéllel rendelkezők vízummentesen léphetnek be az unióba, cserébe Kínában 15 újabb vízumfelvételi pont létesült.