Magyarország nem fogad észak-olasz járatokat a régió lezárása miatt

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. március 08. 16:24

Az olasz hatóságok egész Lombardiára és 15 másik észak-olasz városra is kiterjesztették a vesztegzárat. A magyarországi repülőterek hétfőtől nem fogadhatnak járatokat a koronavírus járvánnyal érintett észak-olaszországi városokból.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

A rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja.

Egyre rosszabb a helyzet az olaszoknál

Fotó: Pixabay

A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra. Betiltják esküvők, temetések rendezését,  elrendelik a sportesemények zárt ajtók mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, bezárták a Pompeji romvárost és római Raffaello-kiállítást is.

Meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább egyméteres távolságot tart a vendégektől.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak. Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak, ugyanakkor a járvány eddig 233 ember halálát okozta.

 

Magyarország nem fogadja az észak-olasz járatokat

Kormányzati döntés értelmében a magyarországi repülőterek március 9-től nem fogadhatnak járatokat a koronavírus járvánnyal érintett észak-olasz városokból. Milánó és Bergamo esetében hétfőn 0 órakor, Treviso esetében hétfőn déli 12 órakor lép életbe az intézkedés. A döntésnek megfelelően az érintett városokból közlekedő járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sem fogadhatja – közölte szerkesztőségünkkel a Budapest Airport.

Milánó–Budapest vonalon a WizzAir, Bergamo–Budapest és Treviso–Budapest vonalon a Ryanair közlekedtet járatokat.

A Budapest Airport megerősítette, hogy a korábban hozott hatósági intézkedéseknek megfelelően a Kínából közvetlen járattal érkező utasok, illetve a határátlépésre jelentkező iráni állampolgárok testhőmérséklet mérése továbbra is érvényben van Ferihegyen. Az intézkedések elrendelése óta összesen 77 légijárat 5919 utasa és 416 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen.

2020. január 31. óta felfüggesztett közvetlen budapesti járatok:

  • Shanghai Airlines: Csengtu, Hszian, Shanghai
  • Hainan Airlines: Csungking
  • LOT: Szöul

 

Az Air China Peking-Budapest járatát a korábbi heti három helyett már csak heti egyszer közlekedteti.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb tudnivalókról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat.

 

A Wizz Air felfüggeszti milánói, trevisói és bergamói járatait

A Wizz Air vasárnap közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti milánói, trevisói és bergamói járatait az észak-olaszországi régió lezárásával és a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban elrendelt intézkedésekkel miatt.

A döntést a Budapestről és Debrecenből induló járatokat érinti, és a tájékoztatása szerint egyelőre április 3-ig van érvényben.

A légitársaság tájékoztatása szerint a jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mail értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése, vagy 120 százalékának WIZZ számlára jóváírása között.

Felfüggesztették a Wizz Air és a Ryanair észak-olasz járatait

Fotó: pixabay.com

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a légitársaság csak azokat az utasokat tudja értesíteni, akik a wizzair.com honlapon vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalták le jegyüket. Ezért kérik, hogy azok az utasok, akik utazási irodán vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről.