Kitilthatják a turistabuszokat a Gellért-hegyről?

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2014. április 07. 17:27

A tervek szerint rövidesen megkezdődik a sikló építése a Rác fürdő és a Citadella sétány között. Jó hír, hogy a beruházás keretében buszparkolót is létesítenek a sikló alsó állomásának közelében, rossz, hogy a turistabuszokat a jövőben teljesen kitilthatják a Gellért-hegy területéről.

„Egészen véletlenül hallottunk egy illetékestől arról a tervről, hogy a Citadellánál teljesen megtilthatják a turistabuszok forgalmát, a turisták csak a siklóval mehetnek majd fel oda” – értesítette lapunkat Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. Az ügyben tudomása szerint egyetlen turisztikai szakmai szervezettel sem egyeztettek.

„Ha ez a terv megvalósul, az katasztrófa lesz a turistaforgalom szempontjából – állítja az elnök. – A Citadelláról nyíló panorámára szinte minden Budapestre érkező vendég kíváncsi, és egyetlen sikló aligha tudja zökkenőmentesen fel-le szállítani azt a több ezer fős tömeget, amekkora főszezonban egyszerre megfordul a Gellért-hegyen.”

 

Negyven busz egy időben

A 40 férőhelyes, körülbelül két perc menetidejűre tervezett siklóval óránként maximum 1200 látogató juthat majd fel a Citadellához. Ez a kapacitás más szakmabeliek szerint sem elegendő.


Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke – aki azt állítja, sem ők, sem a Citadellán működő szolgáltatók nem hallottak még olyan tervekről, hogy a jelenlegi parkolót megszüntetik – úgy becsüli, legalább 30-40 busz számára van szükség parkolóhelyre a Citadella környékén, mivel a hajókon érkezők egy-egy nyári időszakban 40 buszt is kitesznek. Maguk a vacsorázó csoportok is 300-400 fősek. Ezért a siklót csak alternatív megoldásnak tudja elképzelni a turistabuszok mellett. „Ha a fenti parkolót megszüntetik, a kellő számú parkolóhelyre, valamint a jegyterminálokra a Tabán alsó részéből kellene zöldterületet elvenni, ami csak fakivágással lenne megoldható. A közelben nincs más buszparkoló, ahol ideiglenesen meg lehetne állni, amíg a csoport nézelődik. Kérdés az is, hogy a hop on hop off forgalmat hogyan oldanák meg?” – sorolta aggályait az elnök.

Ráadásul a kötelező siklózás nagyon megdrágítaná a városnéző programokat, a Budavári Sikló csoportos retúrjegye 1100 forintba kerül, a Gellért-hegyi valószínűleg még drágább lenne, mivel a beruházásnak még meg kell térülnie.

 

A főváros csak az átadás után egyeztet

Kérdéseinkkel megkerestük az illetékes Budapesti Közlekedési Központot. Tájékoztatása szerint a Gellért-hegyi sikló beruházásához kapcsolódó autóbusz-forgalom kérdését illetően a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága úgy döntött, csak a sikló és a parkoló átadását követően, a ténylegesen kialakult helyzetet ismerve készüljön el az a szabályozás, amely az autóbuszok behajtását is érinti. A döntés előkészítése során a turistabusz-forgalommal és a parkolással kapcsolatos egyeztetések a környezetvédelmi szempontok, a helyi lakosok érdekei és a Fővárosi Önkormányzat turisztikai céljainak figyelembevétele mellett zajlanak majd – írta a BKK válaszában, hozzátéve, hogy ekkor fognak egyeztetni az ügyben a turisztikai szervezetekkel is. (A BKK tavaly év végén vásárolta meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 25 százalékos üzletrészét a RÁC Sikló Kft.ben – a Céginfó.hu adata alapján a név egy 2014. 03. 20-ai közzététel szerint Gellérthegyi Sikló Kft.-re változott –, a fennmaradó 75 százalékos üzletrész a RÁC Beruházó Kft.-é, amely azonos a Rác fürdő beruházójával.)

A beruházás tervezői évi 350-450 ezer turistával számolnak. A jelenlegi tervek szerint a személyautók a Hadnagy utcában kialakított felszíni parkolóban állhatnak majd meg, a turistabuszok pedig a Rác fürdő közelében, a Hegyalja út és Krisztina körút sarkánál épülő, kör alakú buszparkolóban. Itt egy fordítókorong segítségével sugárirányban 13 busz lesz elhelyezhető.

 

Budapest második siklója

A beruházás tervezett helyszíne a Gellért-hegy északi oldala a Rác fürdő és a Citadella között. A sikló (képünkön a látványterv) bejárata a Rác fürdő mellett induló, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílik, amely a tervek szerint kiváltja a jelenlegi felszíni gyalogosátkelőt.

 

A siklópálya alsó része az Orom utcáig tartó, mintegy 100 méteres szakaszon alagútban fut, majd tovább 2,5-3,5 méter magas hídszerkezeten halad a Citadella sétányig. A pályán két kötélvontatású kocsi közlekedik, a pálya felezőpontján kitérővel, mivel mozgásuk egyidejű, de ellentétes irányú. A kocsikat hidraulikus szerkezet tartja vízszintesen, ez indokolja ellipszis formájukat. Befogadóképességük 40 fő kocsinként, a menetidő várhatóan másfél-két perc lesz.

A Citadella vagyonkezelői joga tavaly év végén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokába került. A siklóberuházás megvalósításához szükséges jogerős engedélyek március közepén már rendelkezésre álltak. A munkaterületek átadásának feltétele a kivitelezői szerződések megkötése, a beruházás megvalósításának jogi kereteit szabályozó megállapodás szerinti garanciák rendelkezésre állása és a finanszírozásról szóló igazolás kiállítása. A feltételek teljesülését követően a beruházás várható időtartama 13-14 hónap.

A Gellért-hegy tetején megforduló turistaforgalom szempontjából a kedvező megoldás az lenne, ha a turistabuszok lassan körbehajthatnának a Citadella körül, esetleg a jelenlegi parkolón kívül, az épület másik oldalán lenne még néhány parkolóhely, hogy ne egy helyen tülekedjen az összes busz, ami sokszor balesetveszélyes, hiszen a járműveknek a sétáló turisták között kell kifelé tolatniuk – fogalmazta meg az utaztatók javaslatát Molnár Gabriella MUISZ-elnök.