Kitiltották a fürdőlepedőket az egyik olasz tengerpartról

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 16:30

Kötelező helyfoglalással és törülközőtilalommal próbálják elejét venni a túlzsúfoltságnak és a természeti károknak a szardíniai tengerpartokon.

Olaszország mint nyaralási úti cél annyira vonzó a turisták számára, hogy a népszerűbb tengerpartokon már alig lehet elférni. Különösen ez a helyzet Szardínia szigetén, ahol a legnagyobb problémát a zsúfolt és teleszemetelt strandok jelentik – írja a travelnews.ch.

A sziget településeinek hatóságai egyre több szigorú szabályt hoznak a problémák elkerülése érdekében. Mint azt a Szardínia keleti részén fekvő kis falu, Baunei polgármestere egyik nyilatkozatában elmondta, a sziklás szigeten mindössze egy tucat strand található, mindenki ezekre a partokra özönlik, ők pedig már nem engedhetik meg maguknak, mint a múltban, hogy napozók ezrei egyetlen helyen zsúfolódjanak össze, ez nem fenntartható.

A tömeg kezelhetősége céljából a sziget négy strandján látogatói korlátot vezettek be helyfoglalási kötelezettséggel. Cala dei Gabbiani és Cala Biriala tengerpartokon is 300 látogató a napi limit. Cala Goloritze partja még ennél is kevesebb, 250 strandolót fogad be, és Cala Marioulun, a régió legnagyobb tengerpartján is csak 700-an tartózkodhatnak naponta.

A helyeket legalább 72 órával a strandolás előtt le kell foglalni egy applikáción keresztül.

Szardínia több tengerpartján létszámkorlátozás van érvényben

Fotó: 123rf.com

A sziget északi partján fekvő halászfalu, Stintino is védeni szeretné gyönyörű tengerpartját, a La Pelosát. A parton főszezonban alig lehet lépni a sok fürdőlepedőtől és napozótól, a vízben pedig csak cikcakkban lehet úszni a számtalan felfújható gumimatrac miatt.

A tengerparton napi 1500-ra korlátozták a fürdőzők számát, és belépőjegyet is kell váltani, ami 3,50 euróba kerül. Fizetni, valamint helyet foglalni itt is előre kell egy weboldalon keresztül. Mostantól pedig egy másik szabály is érvényben van: a tengerpartról a kutyák mellett a fürdőlepedőket is kitiltották, csakis gyékényt lehet a strandra vinni.

„A törülközőkkel ellentétben, amelyek nedvesednek, a gyékényszőnyegen nem tapad meg a homok, főleg, ha növényi rostból és szalmából készült. A törülközők miatt már nagyon sok homokot veszítettünk” – nyilatkozta Rita Vallebella, a falu polgármestere. A szabályt megszegő fürdőzők legalább 100 eurós bírságra számíthatnak. Aki pedig homokot szeretne magával vinni szuvenírként, jobb, ha letesz erről az ötletéről, mert akár 3000 euróra is megbírságolhatják.